Smaskens!

Foto: Jenny Grimsgård

Om vegomat smakade så här så skulle jag äta det varje dag! Det var mannens ord när jag provlagade den här rätten för några månader sedan. Paneer är verkligen en favorit i det indiska köket och jag brukar beställa palak paneer (palak betyder spenat) för att testa kvaliteten på indiska restauranger. Eftersom många indier är vegetarianer så är de oftast mycket bättre på att laga vegokäk än på att göra grytor på vattenstinn kyckling.

Turligt nog är paneer hyfsat lätt att laga själv så man behöver inte gå på resturang för att äta den. Det enda som krävs är lite tid och planering eftersom osten måste göras dagen innan användning. Väl inplastad håller sig osten minst 1 vecka i kylen så rent teoretiskt som kan du göra en stor batch. Dock måste du släpa hem en himla massa mjölk så frågan är om det funkar rent praktiskt…

Paneer, grundrecept
Använd affärens fetaste mjölk så blir osten gräddig och god i smaken. Om mjölken inte separeras kan du behöva tillsätta lite mer citronsaft eller annan syra t ex vitvinsvinäger.
4 portioner

2 l gammeldagsmjölk eller lantmjölk
4 msk citronsaft
1,5 tsk salt
ev. 2 msk rostade sesamfrön
olja till stekning

Koka upp mjölken i en kastrull. Dra den från värmen när första bubblan kommer (den ska absolut inte stormkoka) och häll i citronsaften och saltet. Rör om försiktigt så att mjölken delar sig. Låt stå ca 5 min. Rör försiktigt om ett par gånger under tiden. Häll mjölken i en silduk, eller ett kaffefilter. Låt stå ca 1 timme tills alls vassle har runnit bort. Krama ur den sista vasslen genom att snurra silduken som en boll. Lägg ostmassan i en liten form. Vill du ha sesamfrön lägger du fröna på en bit plastfolie och fördelar sedan osten över innan du lägger den i formen. Lägg en press över, t ex ett tetrapack med bönor. Ställ i kallt i minst 12 timmar. Skär osten i bitar och stek den i smör eller olja.

TIPS: Silduk på ställning – en sådan du gör saft i – är perfekt att använda som silduk men det går också bra med ett kaffefilter även om det tar längre tid.

TIPS 2: Vasslen kan du gärna spara och baka eller göra smoothies på.

Paneer med sesamfrön och gräddig spenat
Gräddig och underbart god indisk spenatröra – så kallad palak paneer (palak betyder spenat). Gör rätten mer barnvänlig genom att utesluta ingefäran och låta chilin vara med fast i strösselform så var och en kan bestämma hettan på rätten.
4 portioner

1 grundrecept paneer, gärna med sesamfrön

Gräddig spenat
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 chilipepparfrukt
1 msk finriven ingefära
1 tsk garam masala
1 tsk spiskummin
1 tomat
300 g babyspenat
2 dl vispgrädde
salt, svartpeppar
olja till stekning
limeklyftor, chili och koriander till garnering
ris till servering

Skala och finhacka löken. Kärna ur chilin eller låt bli om du vill ha en starkare rätt. Finhacka den. Fräs löken i lite olja i ca 5-10 min på medelstark värme. Tillsätt chili, ingefära och kryddor och fräs ytterligare 1 minut. Hacka tomaten och tillsätt och fräs ca 10 min till tomaten mjukat. Rör ner spenaten och grädden och låt spenaten mjukna. Mixa. Smaka av med salt. Servera med ris och lite extra lime, chili och koriander.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Mersmak

 Skriv ut