Dyra vanor

Det finns många sätt att äta saffran på. Det vanligaste är nog att klämma en saffransbulle eller två till decemberfikat. Du får fem stycken till ett oroväckande lågt pris på 7-11 men också ett lätt illamående, om du äter alla själv förstås. Att köpa fin iransk saffran, lösa upp den i konjak och låta julen komma krypa upp genom näsan är ett annat sätt. Det kommer dock att kosta en del och du kan bli konjaksskadad för resten av livet. Om du bara vill ha en liten aning kan du göra den här goda saffrans – och honungsgravade laxen. Den gör sig på julbordet och julmackan och känns lite modern. Särskilt om du skvätter över lite granatäppelkärnor och rostade pumpafrön. En sås på creme fraiche och pepparrot eller riven ingefära är också gott till.

Saffrans- och honungsgravad lax

900 g lax
2 msk rosépeppar
0,5 paket saffran
4 msk salt
5 msk honung

Ta bort eventuella ben på laxen. Dela den i 2 lagom jämnstora bitar. Mortla rosépeppar, saffran och salt. Tillsätt en några droppar vatten så att saffranet löser sig. Klappa in honungen och saltblandningen på laxen. Lägg ihop delarna och lägg laxen i dubbla påsar. Grava laxen i ca 1-2 dygn. Vänd den ett par gånger under gravningen och kolla till den ett par gånger, stjärtbiten brukar bli klar efter drygt 1 dygn. Frys eventuellt. Skär laxen i tunna skivor.

 Skriv ut