Lördagsmys

Foto: Matilda Lindeblad

Det är nog lite sent att fixa egna chips till lördagsmyset (med tanke på tiden för postningen). Eller så är det aldrig för sent. För har du en gång gjort egna chips med kryddsalt och karamelliserad lökdipp kommer du ha svårt för de där räfflade med löksmak. Jag lovar! Mer recept på potatis finns i nya numret av Lantliv Mat & Vin.

Potatischips med kryddsalt och lökdipp
4 snacksportioner
Det tar lite tid att bryna löken så om du har bråttom kan du göra en örtdipp istället. Ha gärna ett lock till hands om oljan skulle fatta eld när du friterar potatisen. Sila och spara frityroljan när den har svalnat. Oljan räcker till 3-4 friteringsomgångar till.

500 g färskpotatis
4 msk vinäger
1 l vatten
1 l olja att fritera i

Kryddsalt
1,5 tsk fänkålsfrön eller dillfrön
1 tsk salt

Dipp med brynt lök
3 dl gräddfil
4 st schalottenlökar eller 1 gul lök
2 msk smör
salt och svartpeppar

Tvätta potatisen och hyvla den tunt med en osthyvel eller en mandolin. Spola potatisen i kallt vatten för att få bort en del av stärkelsen. Lägg den i en skål, häll på vinägern och täck med vatten. Låt potatisen ligga i vattnet ca 30 min. Hacka löken fint till dippen och stek den mjuk i smör på svag värme ca 10 minuter, rör om då och då. Öka värmen och stek 10-15 minuter tills löken karamelliserats. Låt svalna någo, blanda ned gräddfilen och krydda med salt och peppar. Ställ kallt. Gör kryddsalten genom att mortla fänkåls- eller dillfröna lätt och blanda med saltet. Skölj potatisen och klappa den torr med en kökshandduk. Värm oljan i en kastrull till ca 160 grader. Fritera potatisskivorna några i taget tills de är gyllenbruna, ca 1 minut. Rör om under tiden så att de inte klibbar ihop. Låt chipsen torka på tidningspapper och strö över kryddsalt. Servera med dippen,

 Skriv ut