Dulce de leche

Foto: Matilda Lindeblad

Vill du prova en beroendeframkallande och genial kolasås ikväll? Köp en burk söt kondenserad mjölk och lägg den oöppnad i en kastrull med vatten. Om du är Joe Labero så räcker det att du tittar på den. Vi andra sätter kastrullen på spisen och kokar den. Det får inte koka torrt så fyll på med vatten om det behövs. Efter 3 timmar har mjölksockret i burken karamelliserats och kolasåsen är klar. Då har den fått ett namn också – Dulce de leche.

Dulce de leche används flitigt i Latinamerika till bakverk och kakor och är given i t ex Banoffie paj. Jag brukar servera den som en sås till glass och bär. I väntan på blåbärssäsongen går det bra med frysta, lättsockrade bär eller färsk tärnad ananas. Själv tycker jag att kombon banan, kola och salta nötter är “too much” men det brukar gillas av många. Orkar du inte saltrosta dina egna nötter kan du köpa en påse salta nötter av valfri sort. Vispad grädde är också gott till.

Tillägg: Koktiden beror på storleken på burken. I det flesta fall räcker det med 2,5 timmar. Eftersom såsen inte kan kokas vidare när burken väl är öppnad så kan man också ta det säkra före det osäkra och koka den 3 timmar och sedan späda den med vatten, mjölk eller grädde till önskad konsistens.

Dulche de leche, glass och sockersalta nötter
1 burk kondenserad mjölk (söt)

Ta bort etiketten från burken. Lägg den i en stor kastrull och fyll på med vatten. Sjud i 3 timmar. Fyll på med vatten under tiden, det får inte koka torrt. Tag upp och låt svalna. Rör eventuellt ut krämen med mjölk, grädde eller vatten om den blir för tjock.

Sockersalta nötter
100 g sötmandel, skållad
100 g pistagenötter
1 dl vatten
3 msk strösocker
1 tsk salt
Flingsalt

Rosta mandlar och nötter ca 10 minuter på 150º eller i en torr stekpanna under omrörning. Koka vattnet med salt och socker till 120º, ca 8 minuter. Doppa nötterna i lagen, lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och strö över flingsalt. Hacka nötterna grovt när de har svalnat.

Till servering:
Vaniljglass
Blåbär, ananas eller annan frukt
Citronmeliss till garnering

 Skriv ut