Rostad skönhet

Foto: Matilda Lindeblad

När selleri bakas i ugnen blir den mild och får en nötig smak. Det har jag lagat många gånger förr och det brukar överraska de flesta! Jag gillar när rotsellerin bakas hel med skalet på, andra bakar den i folie eller i klyftor. Avsett så är det något du borde testa även om du säger dig vara en sån som inte gillar selleri. Smaken blir helt annorlunda! Här har jag parat ihop den med majonnäs på brynt smör (så klart) och ett strössel med hasselnötter. Receptet och sellerin var ursprungligen en rätt på en härlig vegetarisk buffé men den är lika god som huvudrätt eller förrätt till fler. Servera stekt nötkött eller lax till om du inte vill ha vegetarisk.

Bakad rotselleri med brynt smör majonnäs och hasselnötsströssel
Majonnäsen på brynt smör är precis så god som den låter. Godast blir det att bara göra den på smör men då blir den för fast, därför blandar vi i lite olja så att majonnäsen kan stå på buffén.

1 stor rotselleri

Brynt smör majonnäs
200 g smör
1 dl neutral olja
3 äggulor, rumsvarma
1 tsk dijonsenap
2 tsk apelsinsaft
flingsalt, svartpeppar

Strössel
1 knippe bladpersilja
50 g hasselnötter
skalet från 1 apelsin
flingsalt, svartpeppar

Tvätta sellerin noga. Skär ev. av lite under sellerin så att den står plant och nagga den med en gaffel ett par gånger. Baka sellerin i 175 grader ca 2 timmar tills den är mjuk. Rosta nötterna i en stekpanna utan fett tills de har fått fin färg. Hacka dem. Hacka persiljan och blanda med nötter, apelsinskal och flingsalt. Bryn smöret i en stekpanna tills det är ljusbrunt. Häll över i ett litermått eller kanna med pip och häll på oljan. Låt svalna. Blanda äggulor och senap i en vispskål. Tillsätt smöroljan under kraftig vispning i en fin stråle. Vispa tills majonnäsen är tjock. Smaka av med apelsinsaft, salt och svartpeppar.

Tips! Det är viktigt att äggen och smöret har samma temperatur annars skär sig majonnäsen lätt. Är äggen för kalla kan du lägga dem i varmt vatten i 10 min. Ska du äta majonnäsen direkt? Hoppa över oljan och ta 300 g smör istället.

Förbered så här: Baka sellerin dagen innan. Förvara i kylskåpet och värm den hela sellerin, ca 30 min innan gästerna kommer. Gör strösslet samma dag och förvara i kylskåp. Gör majonnäsen någon timme innan gästerna kommer och förvara den i rumstemperatur. Blir majonnäsen för hård kan den värmas upp igen i ett ljummet vattenbad eller på svag effekt i mikron.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv som en del av en ekologisk och vegetarisk buffé

 Skriv ut