Tomater + fisksås = sant

Foto: Matilda Lindeblad

Tomt passar väldigt fint ihop med asiatiska umamibomber som miso och fisksås. Här är beviset på en perfekt kombination där smaken av sommar och Thailand blir väldigt fina ihop. Gör köttet eller ta rester från gårdagens grillmiddag. Kokt jasminris, nudlar eller vitlöksbröd passar bra till för den som vill ha mer mat.

Tomatsallad med thailändsk dressing och citrongrässtekt flankstek

4 portioner

800 g tomater
1 gurka, skalad och urkärnad
2 salladslök
2 schalottenlökar
4 msk rostad lök
4 msk rostade jordnötter
1 kruka thaibasilika
1 kruka koriander

Dressing
3 msk fisksås
2 msk socker
2 msk limesaft eller risvinäger
2 msk neutral olja
lite vatten

Citrongrässtekt flankstek
800 g flankstek
2 vitlöksklyftor
3 stjälkar citrongräs
2 chilipepparfrukter
2 tsk svartpeppar
1,5 tsk salt

1. Putsa köttet. Dela vitlöken i mindre bitar och tryck in den i köttet. Ta bort det yttersta skalet på citrongräset och hacka resten fint. Kärna ur och hacka chilin. Lägga undan hälften till salladen. Bland resten av chilin, citrongräs, svartpeppar och salt och klappa in det i köttet.
2. Grilla köttet eller stek det ca 3 minuter per sida tills innertemperaturen är 56°. Vila ca 10 minuter.
3. Blanda ingredienserna till dressingen och späd med vatten om den blir för tjok.
4. Skala och skiva salladslöken och schalottenlöken. Skär tomaterna i bitar, skala och skär gurkan i halvmånar. Hacka jordnötterna och hacka de färska örterna, även stjälkarna på koriandern.
5. Varva grönsakerna, löken och örterna på ett stort fat. Toppa med jordnötter.
6. Servera köttet till.

 Skriv ut

Blomstertricket

Foto: Matilda Lindeblad

En perfekt sallad till lätt-lunchen eller som tillbehör till grillmaten. Och ni vet väl att om man ska imponera på sina gäster så ska man strö lite ätbara blommor över maten. Det funkar alltid.

Sallad blåbär med vaxbönor och fetaost

2 dl röda linser
400 g blandade bönor, t ex vaxbönor och skärbönor
2 persikor
1 dl bbq-mandlar
100 g babyspenat
1 kruka myntablad
2 dl blåbär
150 g fetaost
ätbara blommor t ex krasse

Dressing
3 msk olivolja
saft och skal av en lime
1-2 tsk honung
2 tsk finriven ingefära
1 urkärnad och finhackad chilifrukt
salt

1. Koka upp vatten. Lägg i linserna, lägg på ett lock och koka 2 minuter. Dra av från värmen och låt linserna stå ca 10 minuter tills de är al dente. Häll av vattnet.
2. Blanda ingredienserna till dressingen. Smaka av med salt.
3. Ansa bönorna och koka dem al dente i saltat vatten.
4. Skär persikan i bitar.
5. Hacka nötterna grovt.
6. Varva linser, spenat, mynta, bönor och persika på ett fat. Häll över dressingen. Toppa med blåbär, smulad fetaost och nötter. Garnera ev. med ätbara blommor.

TIPS: Rökta mandlar finns färdiga att köpa i affären men hittar du inte några kan du rosta mandlar i en stekpanna och hälla på lite tamarisoja.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut

Mozzarellasallad 2.0

Foto: Matilda Lindeblad

Det är trevligt att variera sig ibland så när man tröttnat på den vanliga tomat- och mozzarellasalladen kan variera sig i det oändliga. Istället för tomater kan man ta frukt som nektarin eller melon och även om den vanliga mozzarellan blir god, blir salladen helt underbar med burrata, en gräddigare variant på mozzarella, Lägg till en matig grynblandning (testa t ex faror eller 5-gryns blandning) och proteinrika krispiga kikärter så är den traditionella salladen knappt igenkännbar.

Matvetesallad med parmesanstekta kikärter

2 dl 5-grynsblandning eller farro eller matvete
300 g vattenmelon
en halv gurka
260 g burrata eller mozzarella
1 burk kikärter
3 msk maizena
3 msk finriven parmesanost
4 stjälkar repad rosmarin
70 g småbladig sallad
1 kruka basilika
olja till stekning

Dressing
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
1 tsk flytande honung
1 urkärnad och finhackad chilipepparfrukt
salt och svartpeppar

1. Koka grynerna enligt anvisning på förpackningen.
2. Blanda ingredienserna till dressingen. Smaka av med salt och peppar.
3. Skär melonen och gurkan i mindre bitar.
4. Dela osten i bitar.
5. Skölj kikärterna och torka dem torrt. Torka kikärterna noga och var försiktig när du steker dem. Det är lätt att det stänker olja om ärterna innehåller mycket vatten. Blanda med maizena, ost och rosmarin. Stek kikärterna frasiga i rikligt med olja i en stor stekpanna. Se upp för stänk om det är mycket vätska i kikärterna.
6. Blanda sallad, basilikablad, grynerna, gurka och melon på ett fat. Häll på dressingen och toppa med ost och kikärter.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut

Krämig och grön potatissallad

Foto: Matilda Lindeblad

Smakrik och somrig potatissallad som är lika god till varmrökt lax som till grillad kyckling eller grillad biff. Vill du ha måltiden helt vegetarisk serverar du med fördel grillade sojabiffar till, eller bara torkade körsbärstomater och fetaost. Gör gärna en stor sats så är morgondagens lunch fixad. Potatissalladen är nämligen lika god dagen efter med lite rester.

Potatissallad med krämig ört- och yoghurtsås

4 portioner

800 g färskpotatis
2 små fänkål eller några stjälkar libbsticka
2 msk citronsaft
1 msk olivolja
80 g späda salladsblad
10 rädisor

600 g varmrökt lax eller annat proteintillbehör

Örtsås
2 dl färska örter t ex dragon, bladpersilja, basilika, dill
2 sardeller
2 msk dijonsenap
1 dl majonnäs
2 dl yoghurt 10 %
salt och svartpeppar

Strössel
Skalet från 1 citron
3 msk rostade pumpafrön
3 msk rostad lök
3 msk hackad bladpersilja

1. Koka färskpotatisen i saltat vatten. Bryt potatisen i mindre bitar när den svalnat något.
2. Blanda ingredienserna till strösslet.
3. Mixa örterna till såsen med sardellerna, senapen och majonnäsen till en grön sås. Rör ner yoghurten och smaka av med salt och peppar.
4. Strimla fänkålen fint men spara dillen. Massera fänkålen med citronsaft och olivolja. Blanda fänkål och potatis lätt med örtsås.
5. Varva potatisen på ett fat tillsammans med sallad och skivade rädisor.
6. Toppa med strösslet och servera t ex lax till.

Receptet har tidigare publicerats i tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut

Undantaget som bekräftar regeln

Foto: Matilda Lindeblad

Jag är inte något stort fan av pastasallader men detta är undantaget. Pastan blandas med hemgjord pesto och syrlig yoghurt och får sen sällskap av söta tomater och smakrik korv. Allra godast blir salladen om man tar en råkorv för då kan man steka korven riktigt krispig och ringla chilioljan som släpps vid stekningen över salladen. Perfekt att göra nu dessutom när det råder grillförbud. Blir det någon pesto över kan du lägga den i en glasburk och täcka med olja. Stoppar du inte ner några provsmakarfingrar håller den flera veckor i kylskåpet.

Pastasallad med semitorkade tomater och chorizo
4 portioner

400 g körsbärstomater
1 msk färsk timjan
250 g pasta
2 dl brödkrutonger
300 g rå chorizokorv
2 dl yoghurt 10 %
2 gemsalladshuvuden
skalet av 1 citron
salt och svartpeppar
olivolja till stekning
färska örter till garnering t ex basilika

Pesto
1 knippe bladpersilja
1 kruka basilikablad
1 vitlöksklyfta
2 dl melonkärnor
50 g riven parmesanost
2 dl olivolja

1. Sätt ugnen på 175°. Dela tomaterna och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med timjan, salt, svartpeppar och häll på olivolja. Baka i ca 40 minuter tills tomaterna är halvtorkade.
2. Mixa ingredienserna till peston. Smaka av med salt och peppar.
3. Koka pastan enligt anvisning på förpackningen.
4. Stek brödkrutongerna knapriga i olja i en stekpanna.
5. Ta bort korvskinnet och smula innanmätet. Stek smulorna knapriga i en stekpanna.
6. Blanda tomaterna med pasta, korvsmulor och citronskal. Häll gärna över lite av fettet från korvstekningen.
7. Blanda hälften av peston med yoghurt och lägg på ett fat. Varva salladsblad och pastablandningen på faten. Toppa med krutongerna och lite färska örter.
8. Servera resten av peston vid sidan av.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut

Flämtmat

Foto: Matilda Lindeblad

Det är så flämtvarmt här i Stockholm att det enda jag är sugen på är fruktsallad. Som tur var är den här salladen god både till frukost, lunch och middag. Bovetekrispet är magiskt gott och passar lika bra på frukostbowlen som till efterrättssalladen så gör en stor sats när du ändå håller på och svettas i köket. Har du inte tålamod att vänta medan bovetet ligger i blöt så att fagopyrinet sköljs bort, kan du ta quinoapuffar istället. De är precis som bovetet glutenfria.

Melon och jordgubbssallad med vitchokladyoghurt
Rostat bovete blir gott glutenfritt crunch men du kan ersätta det med rostade kokoschips eller pumpafrön.

6 portioner

500 g vattenmelon
500 g jordgubbar
1 granatäpple
1 kruka mynta
½-1 urkärnad chilipepparfrukt
saften från 1 lime

Limekräm
3 dl yoghurt 10 %
50 g finriven vit choklad
skalet från 1 tvättad lime

Rostat bovete
2 dl bovete
50 g smör
2 msk honung
1 tsk kanel

1. Skölj bovetet och lägg det i en skål med kallt vatten ca 3 timmar. Byt vatten efter halva tiden. Skölj och spola av bovetet så att den klibbiga hinnan runt bovetet försvinner.
2. Lägg fröna på en plåt med bakplåtspapper och rosta i 175 °C ca 15 minuter tills det torkar. Rör om en gång under tiden.
3. Bryn smöret i en kastrull tills det doftar nöt och är ljusbrunt. Rör ner honung och kanel och häll blandningen över bovetet och grädda ytterligare ca 30 minuter tills bovete har fin färg. Låt svalna på plåten.
4. Blanda yoghurt, choklad och limeskal och ställ kallt.
5. Skär melonen och jordgubbarna i mindre bitar. Kärna ur granatäpplet. Hacka myntan och finhacka chilin.
6. Blanda alla salladsingredienser på ett stort fat.
7. Servera med yoghurten och bovetet.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv Mat & Vin.

 Skriv ut

Grönt grill

Foto: Matilda Lindeblad

En variant av den här rätten gjorde jag häromdagen fast sellerin grillades. Grymt gott.

Långbakad rotselleri, bearnaisesås och ugnsbakade tomater
Lägg in sellerin hel i ugnen och se hur den förvandlas till en sofistikerad, mjuk och smakrik bjudrätt med hemslagen bearnaise och söta ugnsbakade tomater. En linssallad till ger anrättningen välbehövligt protein och extra fräschör.

4 portioner

1 hel stor rotselleri
400 g körsbärstomater på kvist
1 dl gröna eller svarta linser
80 g blandad sallad
vinaigrette
färska örter t ex basilika och bladpersilja

Bearnaisesås
250 g smör
1 schalottenlök
färsk dragon stjälk + blad
2 msk vatten
2 msk rödvinsvinäger
2 äggulor
salt och svartpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Picka rotsellerin med en gaffel och lägg in den i ugnen. Baka i 1,5 timme. Lägg in tomaterna bredvid och baka ca 30 minuter till, tills sellerin är helt mjuk och tomaterna har fått en fin färg och mjuknat.
3. Koka linserna al dente enligt anvisning på förpackningen.
4. Smält smöret. Skala och finhacka löken.
5. Koka upp lök, dragonstjälkar och vinäger och koka ca 2 minuter tills cirka 3 msk återstår. Tillsätt vatten och låt svalna något.
6. Vispa ned äggulorna och värm till cirka 65 grader.
7. Tillsätt smöret droppvis under ständig vispning tills såsen tjocknar. Smaka av med salt och peppar samt hackade dragonblad.
8. Blanda linserna och salladen med vinaigrette.
9. Klyfta sellerin och servera med tomaterna, bearnaisesåsen och salladen. Garnera med färska örter.

Receptet har tidigare publicerats i Tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut

Gudomligt gott grönt

Foto: Matilda Lindeblad

Friterad haloumi med 2 såser och krossade rosmarinpotatisar
Salt ost, knapriga potatisar, het chili och goda dippsåser – en perfekt rätt när man verkligen vill unna sig något smaskigt. Potatisarna är ”to die for” och blir bäst om man rostar dem ordentligt så att de är riktigt knapriga på utsidan och mjuka invändigt.

4 portioner

1 kg delikatesspotatis
några kvistar färsk rosmarin
2 paket, ca 400 g haloumi
3 msk inlagd skivad jalapeño
olivolja och neutral olja att fritera i
salt och svartpeppar

Tomatsås
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g krossade tomater
saften från 1 lime
2 krm chilipepparflakes
ca 1 msk honung

Myntayoghurt
1 kruka mynta
2 dl yoghurt
3 msk majonnäs
skalet från 1 lime

1. Sätt ugnen på 225.
2. Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Låt den svalna något. Lägg ut potatisarna på ett bakplåtspapper. Krossa dem lätt med handen eller baksidan av en slev då att de håller ihop men ändå är krossade. Ringla över rikligt med olivolja och krydda med rosmarin, salt och peppar. Baka i ca 40 minuter tills de är knapriga på utsidan men mjuka på insidan.
3. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i olja ca 5 minuter. Tillsätt tomaterna och timjan och koka ihop ca 15 minuter. Riv skalet av limen och pressa ur saften Smaka av såsen med limesaft, chilipepparflakes, honung och salt.
4. Hacka myntabladen. Blanda yoghurt, majonnäs, mynta och limeskal. Smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.
5. Skär halloumin i stavar och torka dem torra på ett hushållspapper. Värm olja till 180. Fritera haloumin gyllene.
6. Servera med tomatsås, myntayoghurt, jalapeño och potatis.

TIPS: Tycker du det verkar svårt att fritera osten kan du steka den i en stekpanna istället.
TIPS: Är det grilltider så går det så klart bra att grilla halloumi också.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut

Världens godaste gröt

För en vecka sen gjorde jag en gröt med rabarberkompott, kardemumma, lönnsirap och skummad havremjölk. Den seglade direkt upp på fem-i-topplistan på godaste havregrynsgröten någonsin. Men nu, efter dagens gröt, känner jag mig inte riktigt lika säker. Dagens frukostgröt på havregryn, chocotahini, kokos och skummad mjölk var så sjukt god att jag genast funderade om jag kunde äta den till lunch också. Själva gröten är inte något märkvärdigt, det är vanlig simpel havregrynsgröt men toppingen den är inte från denna värld. Chocotahini och kokos, du hör ju hör gott det låter? Och om du nu tänker “ja det låter ju gott men gröt är inte min grej” så gör det inte någonting. Du kan faktiskt hoppa över just den delen av receptet och bara göra chocotahinin. Den är nämligen god att bre på en rostad macka med skivad banan eller bara ringla över yoghurt. Man kan också ta en sked eller två och stoppa direkt ur burken. Det vet jag av egen erfarenhet.

Chocotahini gröt med kokosflakes och vispad mjölk
Sjukligt god tahiniröra som räcker till några grötomgångar om man inte stoppar ner alltför många provsmakar-skedar i burken. Jag hade bara frysta körsbär hemma och det funkade fint men skivad banan hade nog varit ännu godare. Vill man ha ännu mer protein så blir en klick vispad ricotta eller en klick fet yoghurt gott till.

1 dl havregryn av valfri sort + angiven mängd vätska
1 dl mjölk, t ex Oatly iKaffe eller mellanmjölk
Frukt eller bär, t ex skivad banan eller körsbär
kokosflingor och kakaonibs

Chocotahini
Ca 1 dl

1 dl ljus tahini
2 msk kakaopulver
2-3 msk dadelsirap
1 krm salt
ev. vatten eller kokosolja

Blanda samman tahini, kakao, sirap och salt. Späd med vatten eller kokosolja till önskad konsistens.
Koka gröten enligt anvisning på förpackningen. Skumma mjölken. Lägg gröten i en tallrik och lägg på skivad frukt eller bär. Ringla över chocotahini och toppa med skummad mjölk, kokos och kakaonibs.

 Skriv ut

Inga tack för tacon!

Foto: Matilda Lindeblad

Fredagar är taco-dagar hemma hos oss vilket 9 gånger av 10 innebär “fish taco” med pankopanerad fisk, ost, gräddfil och massa grönt. Det är en rätt barnen älskar och jag blir alltid lika förvånad över hur många tortillabröd som kan rymmas i de små magarna. Jag gillar den också för vi gör maten tillsammans, man kan plocka vad man gillar och alla äter massor av grönsaker (och fisk). Men i morgon tänkte jag chocka klanen med en tacopaj.

För några år sedan var tacopaj det mest sökta receptet på google, näst efter kladdkaka, men nu tror jag slime har puttat ned pajen från topplistan. Ingen slime för mig men väl en paj och bara det är en ganska stor grej eftersom jag inte är särskilt förtjust i den maträtten. Eller så här, jag gillar inte pajdeg. Paj gjorde på filodeg har jag inte några som helst problem med, det frasar fint i munnen, och den här varianten med en salt smuldeg slinker ner utan problem.

I smulorna har jag gömt både ost och jalapeno så de är salta, heta och knapriga. Under smulorna gömmer sig rostade grönsaker och till serveras guacamole och gräddfil. Som en dekonstruerad tacopaj. Jag är tyvärr helt säker på att detta genidrag till recept inte kommer att uppskattas av merparten av middagsgästerna. Men får man inte några tack för tacon så kan man kan ju alltid gratulera sig själv till en lyckad paj.

Tacopaj med rostade grönsaker och salta havresmulor
Smakrik dekonstruerad tacopaj med krispiga ost- och jalapenossmulor istället för pajdeg är en riktig hit. Smulorna är försvinnande goda med smak av både lagrad ost och jalapeño. Självklart serveras rätten med guacamole och gräddfil, som en tacopaj fast på nytt vis. Variera grönsakerna efter säsong och vad du har hemma. Sötpotatis tycker jag dock är ett måste för att få till den rätta känslan.

Ostsmulor
2 dl havremjöl
2 dl havregryn
100 g riven lagrad ost, t ex västerbottensost eller cheddar
2 msk hackade jalapeño
85 g kallt smör
1 tsk salt

Grönsaker
700 g sötpotatis
300 g potatis
2 rödlökar
250 g brysselkål
2 vitlöksklyftor
1 malen chilipeppar
2 msk färsk oregano
salt och olivolja

Guacamole
2 avokado
1 tsk limesaft
½ kruka koriander
1 vitlöksklyfta

gräddfil och koriander till servering
salsa eller srirachasås för den som gillar hetare mat
gärna en sallad och kanske tunt skivad rödlök masserad med limesaft

1. Sätt ugnen på 200 . Blanda samman mjöl, gryn, salt, ost och jalapeño i en bunke. Tillsätt smöret, skuret i tärningar, och nyp ihop till en smuldeg. Lägg smulorna på en plåt med bakplåtspapper och ställ kallt ca 30 minuter.
2. Tvätta potatisen och sötpotatisen. Skala rödlöken. Skär potatisen och löken i klyftor. Ta bort de yttersta bladen på brysselkålen och skär resten av kålen i halvor. Skala och skiva vitlöken. Lägg alla grönsaker utom de små brysselkålsbladen på en plåt med bakplåtspapper. Krydda med chilipeppar, oregano, salt och olja.
3. Baka smulorna 10-15 minuter tills de har fått fin färg. Rör om en gång under tiden, Låt dem svalna.
4. Rosta grönsakerna i 25 minuter. Lägg med brysselkålsbladen och rosta 15 minuter till.
5. Mosa samman avokadoköttet med limesaften. Hacka koriandern och vitlöken fint och blanda ned. Smaka av med salt.
6. Servera grönsakerna med smulorna, guacamole och gräddfil. Garnera med koriander.

Receptet är inte från min vegobok “Vego på 30 minuter# utan från ett reportage om havre som publicerats i tidningen Lantliv Mat & Vin tidigare i år. Fotot har bästa Matilda Lindeblad tagit.

Recept kan veganiseras genom att man byter ut smöret mot margarin och använder en vegetabilisk yoghurt istället för gräddfil.

 Skriv ut