Blandbarnsbullar

Kärt barn har många namn. Rara bullar har detsamma. De här köttbullarna kan man kanske kalla vietnamesiska men eftersom jag har smugit in vattenkastanj har det nog snarare blivit en asiatisk bastard. Vattenkastanjen ger knaprighet till de saftiga, ganska milda bullarna och sesamfröna bidrar med en nötig smak. Om man gillar hetta tycker jag man ska trycka till med dubbel mängd chili och ingefära. Jag hade nämligen en lömsk baktanke, att göra en variant på köttbullar till mina barn, som även jag gillar. De genomskådade mig direkt…

Asiatiska blandbarnsbullar med nudelsallad
Istället för nudelsallad till går det fint med ångat jasminris och wokade grönsaker. Fläskfärsen går bra att ersätta med kycklingfärs.

2 vitlöksklyftor
1 liten burk vattenkastanjer
1 grön chilifrukt (2 gröna eller 2 röda om du ville ha starkare smak)
500 g kyckling- eller fläskfärs
1 lime
2 msk fisksås
1-2 msk riven ingefära (2 om du vill ha hetta)
0,5 kruka koriander
Sesamfrön och olja till stekning

Finhacka vitlöken och vattenkastanjerna. Kärna ur och finhacka chilin. Blanda allt med fläskfärsen. Tvätta och riv skalet av limen. Smaksätt färsen med limeskal, fisksås och ingefära. Klipp ned halva krukan koriander, även stjälkarna. “Provstek” gärna en klutt färs i mikrovågsugnen och justera smaken. Låt färsen vila 15 minuter. Rulla 20-25 bullar och rulla dem i sesamfrön. Stek bullarna i olja, ca 5 minuter tills de är gyllenbruna och genomstekta.

0,5 st gurka
1 lime, saften från
2 msk florsocker
1 msk risvinäger
1 chili, urkärnad och finhackad
300 g nudlar
1 dl cashewnötter eller jordnötter
3 msk god olja
sallad: t ex sallad, strimlad paprika, strimlad morot, edamamebönor, resten av korianderkrukan
salt, svartpeppar

Skiva gurkan fint. Blanda limesaft, florsocker, vinäger och chili. Låt stå ca 15 minuter. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Spola dem kallt. Rosta nötterna i en torr stekpanna och skär upp ditt val av grönsaker fint. Blanda nudlar och grönsaker. Krama ur gurkan och toppa salladen men den och nötterna. Blanda gurklagen med olja till en dressing. Smaka av med lite salt och peppar och häll dressingen över salladen. Servera med bastardbullarna.

 Skriv ut