Förbaskat god citronkaka

Foto: Matilda Lindeblad (båda)

Den här kakan är så god att den är värd en egen svordom: det är en förbaskat god kaka. Säkert väldigt nyttig också med tanke på mängden olivolja och citronsaft. Bli inte avskräckt av olivoljan, den ger kakan en härlig tyngd och saftighet som är svår att få till med kofett.

Sonen är min och varken ätbar eller till salu. I tidningen Lantliv hittar du fler recept på svamp.

Citron- och mandelkaka med olivolja
Jag är inte någon kakbaksmästare men en sak håller jag fast vid, jag bröar aldrig mina mjuka kakor med ströbröd. Här ger råsocker kakan en knäckig yta. Extra god blir kakan serverad med lite lättvispad grädde.

1 kaka – för 1 till 10 personer beroende på aptit

4 ägg
2,5 dl strösocker
100 g mandelmjöl*
1 citron, skalet
2 dl olivolja, neutral eller fruktig sort
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
smör och råsocker till formen

Topping
2 msk citronsaft, färskpressad såklart
3 msk olivolja
4 msk strösocker
2 kvistar rosmarin
1 apelsin, skalet från
1 citron, skalet från

Smörj en form med smör och bröa med råsocker. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Vänd försiktigt ned mandelmjölet, citronskalet och oljan. Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner i äggvispet. Smöra och bröa formen med råsocker och häll i smeten. Grädda kakan ca 40 minuter tills den är torr i mitten. Koka under tiden upp alla ingredienser till toppingen i en kastrull. Koka ca 2 minuter. Dra åt sidan. Låt kakan svalna något, vänd den upp och ned och ställ på ett fint fat. Gör små hål i kakan och häll på toppingen medan kakan fortfarande är lite varm. Låt svalna helt. Ätes gärna med lättvispad grädde.

  • = efter provlagning (igen) kan konstateras att det funkar bäst med färdigt mandelmjöl, och inte som tidigare beskrivits att mala sötmandel själv. Den blir för fuktig när man skållar den och inte tillräckligt luftig.

 Skriv ut