Ducka inte för korven

Egyptierna gav världen pyramiderna och så gav de oss dukkah. En fantastisk god nöt- och kryddmix som förgyller det mesta i matväg. God att dippa med bröd och olivolja eller att toppa kyckling- eller halloumisallader eller helstekt kött med. Här fick mixen ge sötma, smak och lite moderna vibbar åt en klassisk korvrätt med senapsstuvad kål. Lammkorv från T&J åt mig men kanske någon annan korv åt dig. Créme fraiche ger en syrligare smak åt kålen än vad grädde gör och självklart går det bra att välja magra mejeriprodukter. Viktigast av allt är att ånga kålen kort så att den behåller sin spänst.

Korv med spetskål och dukkah
600 g färskpotatis
4 korvar t ex lammkorv eller fläskkorv
1/2 spetskålssalladshuvud el. en klyfta färsk vitkål
1 purjolök, mellanstor
2 dl creme fraiche
1 dl vatten
1 msk flytande kycklingfond
1-2 msk fransk senap
1 msk smör
socker, salt och peppar

Koka potatisen i saltat vatten. Stek korven i smör. Skölj och strimla grönsakerna fint. Koka upp créme fraiche, vatten och fond. Vänd ner kålen och löken, rör om och sätt på ett lock. Sänk värmen och ånga dem mjuka ca 3 minuter. Tillsätt ca 0,5 dl vatten om du vill ha en tunnare stuvning. Smaka av med senap, socker, salt och peppar. Servera kålen med korv och färskpotatis och strö över dukkah.

Dukkah my way
I Egypten finns 80 miljoner invånare och säkert lika många Dukkah-recept. Variera nötter och frön efter smak och tillsätt chili eller paprika om du vill ha liter mer bett.

2 msk hasselnötter
2 msk sötmandel
2 msk sesamfrön
1 tsk korianderfrön
0,5 tsk spiskummin
2 tsk flingsalt

Rosta hasselnötter och sötmandel i en torr stekpanna. Tillsätt sesamfrön, korianderfrön och spiskummin mot slutet av rostningen annars bränns de lätt. Låt svalna. Hacka fint eller mortla grovt beroende på smak och användningsområde. Blanda med salt.

 Skriv ut