Guacamole med twist

Foto: Pepe NIlsson

När avokadon är billig, vilket den är flera gånger per år eftersom den kan odlas på olika breddgrader här i världen, tycker jag att avokado är bland det bästa man kan äta. En enkel rostad surdegsmacka med olivolja och flingsalt är bland det bästa man kan göra på frukten, och så klart den mexikanska nationaltillbehöret guacamole. Physalis adderar syra och sötma och en kul twist. För att inte vitlöken ska ta överhanden hackar jag den fint istället för att pressa den (det gör jag typ bara om jag vill ha en vass tsatsiki). Och som vanligt tjatar jag om att man ska använda hela koriander, även stjälkarna.

Guacamole med physalis
Är avokadon inte tillräckligt mogen och krämig kan du behöva späda ut gucamolen med 2 msk créme fraiche eller mild olivolja.

3 st stora och mogna avokado
1 vitlöksklyfta
1 röd spansk peppar eller grön jalapeno
15 st physalis
0,5 kruka koriander
1 lime, saften från
salt och svartpeppar

Mosa eller mixa avokadon. Finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och dela physalisen i kvartar. Grovhacka koriandern, även stjälkarna. Blanda alla ingredienser med avokadon. Smaka av med limesaft, salt och peppar.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Ica Buffé 2013

 Skriv ut