Finger licking good

Foto: Katja Halvarsson

Det här är nog vad begreppet ”finger licking good” innebär. Kryddiga, söta och klibbiga små revbensspjäll som gör en köttätare till kanin. Gör gärna dubbelsats när du ändå är igång – det kommer att gå åt. Buljongen blir en bra bas till en god buljongsoppa t ex den vietnamesiska Phon. Servera gärna revbensspjällen till förrätt eller på den kinesiska kräftskivan tillsammans med vårrullarna.
Kinesiska bbq ribs
Räcker till ca 25 st små ribs. Hur många personer räcker till får du använda dina matematiska kunskaper till, i kombination med din och dina gästers förväntade hunger.

1,5 kg små spare ribs, sk. kamben
4 stjärnanis
2 lagerblad
2 kanelstänger
5 svartpepparkorn
rejält med salt

Marinad
1,25 dl hoisinsås
2 msk kinesisk sojasås
2 tsk risvinäger
3 msk honung
4 st vitlöksklyftor
2 msk riven ingefära
0,5 tsk sicuanpeppar
1 röd chili, urkärnad och tärnad

gräslök, korianderblad till garnering

Koka revbenen i saltat vatten tillsammans med kryddorna i ca 30 minuter. Ta upp och skär dem mellan benen. Blanda ingredienserna till marinaden och lägg dem med ribsen i en stor skål eller påse. Marinera i ca 30 minuter eller upp till 6 timmar. Lägg allt på en plåt, gärna med bakplåtspapper, och baka i ugnen, 200° i 30-40 minuter. Strö över gräslök och koriander vid servering.

Receptet har tidigare varit publicerat i Elle mat & vin

 Skriv ut