Trendspaning från kålmässan

Foto: Jenny Grimsgård

Grönkålen är på innelistan, brysselkålen är en bubblare precis som svartkålen, och rödkålen är den ständigt snygga lillasystern. Däremot kan det inte vara lätt att vara vitkålshuvud; grönsaksdiskens Galne Gunnar som är mest känt för att ha slagit igenom i sällskap med ananas och russin eller för att den serveras till den ångestframkallande pizzan. Dessutom är kålen alldeles för billig, en bild som förstärks av lata handlare som inte bemödar sig att skära upp den i mindre klyftor.

För vad är det för bodybuildartyper som köper ett helt huvud? Ett huvud väger ju ett par kilo och tar man ett så får man knappt plats med något annat i korgen. Och så brukar det kännas som om man kommer att få tugga kålssallad resten av livet. Huvudet tar liksom aldrig slut. Och som om det inte vore nog så finns det också vissa obehagliga biverkningar av en alltför stor kålkonsumtion. Nej, tyvärr så känns det som om vitkålshuvudet fortfarande jobbar i uppförsbacke.

Så varför utsätta sig för allt detta? Jo förutom att den ger snygga biceps så är det faktiskt ganska gott med vitkål. Ett av mina favoritrecept är att ugnsrosta klyftor i ugn tills de blir mjuka och lätt karamelleriserade. Till klyftorna serverar jag brynt smör, friterad kapris och mjukkokt ägg och får en billig vegetarisk gourmetmiddag. En annan variant är att woka kålen med ingefära, chili och soja och så kan man göra en GOD vitkålssallad med granatäpple och vanilj. Allt gjort på ett bodybuildarhuvud och med i senaste numret av tidningen Ica Buffé.

2014 kommer att bli kålens år; vitkålstränandet kommer definitivt att öka.

Rostad vitkål med brynt smör, kapris och mjukkokt ägg
Med det mjukkokta ägget och kanske lite potatismos blir det en vegetarisk ensamrätt.
Dundergott och väldigt enkelt.

1,5 kg vitkål (ungefär ett halvt stort)
2 msk olja
4 st stora ägg
100 g smör
4 msk kapris
gräslök
salt och peppar

Potatismos, gärna kokt med jordärtskockor eller rotselleri till servering

Dela vitkålshuvudet i 4 eller 8 klyftor. Lägg klyftorna på en plåt, massera in olja och krydda med salt och peppar. Stek vitkålen al dente ca 20 min i 225 grader. Mjukkoka äggen. Bryn smöret i en stekpanna tills det doftar nötbrunt. Häll upp det i en skål för att avstanna bryningen. Torka av kaprisen och stek dem i stekpannan tills de öppnar sig som små blommor. Skala och dela äggen i mindre bitar. Lägg äggen på kålen, häll över smöret och kaprisen och garnera med gräslök. Servera gärna med potatismos till.

Receptet har varit publicerat i tidningen Ica Buffé 2014

 Skriv ut