Alltid tid för ägg!

Ja, jag vet att det varken är sommartid, vår eller påsk ännu men ett ägg är väl aldrig fel? I det nyligen värpta numret av Lantliv Mat & Vin finns 7 st rasande goda äggrecept. Sparrissoppan smakar som på restaurang och är en riktig favorit liksom huevos rancheros med knapriga chorizosmulor och de krämiga bakade äggen med spenat – och linsröra. Ägg Benedict är absolut det fetaste receptet och något ska man ju vinna på. Spring och köp tidningen så kan ni avgöra om det också är det godaste. På omslaget är förresten de bakade äggen!

Ägg benedict med lax och blodgrapehollandaise
En riktigt smaskig variant av egg benedictine har smak av blodgrape och serveras med rökt lax på frasig smördeg. Perfekt till brunchen, lunchen och påskbuffén.

2 ark frusen smördeg
1 ägg + 4 ägg
4 tsk ättikssprit
8 skivor rökt lax
50 g babyspenat

Hollandaise
150 g smör
1 schalottenlök
2 svartpepparkorn
1 lagerblad
2 msk vit balsamvinäger
4 msk vatten
0,5 st blodgrape, saften från
3 st äggulor
salt, peppar och chilipeppar

Kavla ut smördegen och dela i 4 mindre bitar. Pensla med ett uppvispat ägg. Baka i 200 grader i 15 min tills smördegen har rest sig och fått fin färg. Knäck äggen i en varsin kaffekopp. Häll 1 tsk ättika i vardera kopp och låt stå 10 min. Koka upp en stor kastrull med vatten. Lägg i äggen och låt sjuda 3 min. Ta upp äggen med en hålslev och doppa dem i kallt vatten för att avstanna kokningen. Smält smöret till hollandaisen och låt det svalna. Finhacka löken och blanda med kryddor, vinäger, vatten och citrussaft i en kastrull och koka ca 5 min tills 1/3-del återstår. Sila ned reduktionen i en annan kastrull. Tillsätt äggulorna och vispa dem på svag värme eller i ett vattenbad tills såsen tjocknar. Tillsätt smöret, lite i taget, under ständig vispning. Smaka av med salt, peppar och chiliflakes. Lägg lite spenat på varje smördegsbakelse, toppa med lax, ägg och hollandaise. Lägg på locket.

TIPS: Varmhåll hollandaisen i ett vattenbad tills det är dags för servering. Äggen går bra att doppa i lite kokande vatten precis innan det är dags att äta så blir de lite ljumna.

PS: Recepten får jag hålla på lite, till efter påsk (tanken är ju att ni ska köpa tidningen) men så här ser de övriga bilderna ut.

 Skriv ut