Fyllda ägghalvor - en klassiker

Foto: Matilda Lindeblad

Fyllda ägghalvor är en klassiker som passar på vilket påsk- och brunchbord som helst. Jag tycker äggen är godare när de är nästan hårdkokta men helt hårdkokta är de lättare att jobba med. Välj koktid efter humör, smak och äggstorlek men 8-10 minuter brukar vara lagom.

Currykräm och bacon
4 ägg
1 msk créme fraiche
2 msk majonnäs
2 krm curry
2 skivor bacon
salt, svartpeppar och olja till stekning
persilja till garnering

Koka äggen. Spola dem kallt och dela dem i halvor. Gröp ur äggulorna och blanda med créme fraiche och majonnäs. Smaka av med curry, salt och svartpeppar. Skär baconent i strimlor och knaperstek det i lite olja. Fyll ägghalvorna med currysmeten. Toppa med bacon och garnera med persilja.

Brynt smör och matjesill
4 st ägg
1 matjessillfilé
3 msk créme fraiche
gräslök till garnering
50 g smör

Koka äggen. Spola dem kallt och dela dem i halvor. Toppa med créme fraiche. Skär matjessillen i 8 bitar och lägg en bit på varje halva. Garnera med gräslök. Bryn smöret i en kastrull tills det doftar nöt och är ljusbrunt. Toppa med smöret precis innan servering.

Rökta räkor och saffranskräm
4 st ägg
4 st rökta räkor
2 msk créme fraiche saffran & tomat
4 st lätt-torkade körsbärtomater
salt, svartpeppar
friterad lök och timjan till garnering

Koka äggen. Spola dem kallt och dela dem i halvor. Gröp ur äggulan och blanda med créme fraiche med saffranssmak. Smaka av med salt och svartpeppar. Fyll ägghalvorna med saffranskrämen och toppa med räkor, tomathalvor och friterad lök. Garnera med färsk timjan.

Rom och syrad grädde
4 st ägg
1 msk löjrom eller stenbitsrom
2 msk smetana
salt, svartpeppar
0,5 st röd lök
dill och rom till garnering

Koka äggen. Spola dem kallt och dela dem i halvor. Gröp ur äggulan och blanda med créme fraiche och rom. Smaka av med salt och svartpeppar. Finhacka löken. Garnera äggen med lök, dill och mer rom.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut