Umami i ett litet skal!

Foto: Matilda Lindeblad

Tryffel är min grej men tryffelolja har jag lite svårt för. Det är så himla lätt att överdosera och även om man inte överdoserar så blir det för mycket umami i min mun. Men med sötsyrliga tomater till så tycker jag att det funkar. Vad tycker du?

Äggröra med parmesan och torkade tomater
En riktigt lyxig äggröra som serveras fint i sitt skal eller på en skiva rostat bröd. Tryffeloljan varierar i smak beroende på märke och det är lätt att överdosera, så tillsätt lite i taget.
4 portioner

8 st ägg
2 msk grädde
1 dl riven parmesan
ev. 1-2 tsk tryffelolja
salt och svartpeppar
basilika

Torkade tomater
200 g körsbärstomater
2 msk olivolja
1 tsk salt
1 tsk socker
10 drags svartpeppar
färska örter som timjan, rosmarin och basilika

Börja med tomaterna. Dela tomaterna och lägg dem med köttsidan uppåt på en plåt. Häll på olja, salt, socker, peppar och örter och semitorka tomaterna i ugnen, 150 grader i ca 1,5 timme. Knäck äggen i en skål och vispa dem lätt. Smaksätt med salt och svartpeppar. Värm äggen under omrörning i en stekpanna eller en kastrull tills äggen nästan stelnat. Tillsätt grädden, hälftan av osten och smaksätt med tryffeloljan. Lägg äggröran i äggskal eller på surdegsbröd, toppa med resterande ost och tomaterna. Garnera med basilika.

TIPS: Den som inte har tid att baka egna körsbärstomater kan köpa lätt-torkade körsbärstomater på burk. Egengjorda tomater håller ca 1 vecka i kylskåp.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut