Fikonmarmelad med specialeffekt

Foto: Matilda Lindeblad

Här är en ljuvlig liten fikonmarmelad att lägga på frukostmackan, servera till osten eller slå in i som en fin gå-bort present. Det som gör den speciell är det lilla tillägget av en tesked lakritspulver men det står så klart var och en fritt hoppa över. Då har man ju apelsinen att falla tillbaka på som special effekt.

Nöt & fikonmarmelad med lakrits

Ljuvlig marmelad med lätt smak av lakrits. Kvaliteten på lakritspulvret varierar mycket så justera smaken tills den passar just dig. Och glöm inte att tvätta apelsinen innan du river skalet så slipper du äta besprutningsmedel på mackan.

Ca 5 dl

500 g torkade fikon
3,5 dl strösocker
2 dl rött vin
2 msk apelsinsaft
100 g valnötter
finrivet skal från 1 apelsin
1 tsk lakritspulver

Hacka fikonen fint. Lägg dem i en kastrull tillsammans med socker, rött vin och apelsinsaft. Koka ca 30 minuter på medelvärme tills marmeladen tjocknat. Rör om då och då. Rosta valnötterna i en torr het stekpanna. Hacka dem grovt. Rör om då och då. Rör ner apelsinskalet, lakritspulvret och valnötterna. Låt svalna något och häll sedan upp på burkar.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut