En obegripligt okänd fågel

Jag fattar faktiskt inte varför inte fler äter anka. Eller ankbröst åtminstone. Sjukt gott och i stort sett omöjligt att misslyckas med då det är ett fett kött som ska stekas rosa. Dessutom finns det numera ankbröst att få tag på fryst (Polarica) till ett rimligt pris (ca 139 kr/kg). Det enda du måste tänka på är att inte översteka köttet, ca 54-55 graders innertemperatur tycker jag är lagom. Då blir den perfekt rosa efter lite vilotid på sträckbänken. När det inte är säsong för rabarber blir det gott med en plommonchutney eller någon annan söt-stark fruktkompott.

Ankbröst med wokad kål och rabarberchutney
Eftersom mina barn inte gillar chili kryddade jag inte ankan med det. Istället lät jag rabarberchutneyn vara lite het. När man kokar chutneyn (ja inte bara denna förresten utan de flesta) får man smaka av efter eget huvud eftersom rabarbern varierar mycket i syrlighet beroende på sort och säsong.
4 portioner

2 st ankbröst, ca 750 g
1 msk five-spicekrydda
2 krm kanel
1 tsk salt
10 drag svartpeppar från kvarn eller chili
smör till stekning

Wokad kål med oystersås
2 st vitlöksklyftor
1 knippe färsk mangold, ca 250 g
1 klyfta spets- eller savoykål, ca 300 g
2 stjälkar blekselleri
ca 3/4 dl oystersås + ca 1 dl vatten

Rabarberchutney med ingefära
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 citrongrässtjälk
1 chilifrukt
300 g rabarber
3 msk råsocker
2 msk risvinäger
1 msk ingefära
lite vatten

Till servering: ris, rostade sesamfrön, rostad lök och sirachasås

Sätt ugnen på 175 grader och sätt på riset. Skala och finhacka löken fräs den i olja ca 5 min tills den blir genomskinlig. Dela och banka på citrongräset och kärna ur och finhacka chilin. Hacka rabarbern. Tillsätt tillsammans med socker, vinäger, ingefära och lite vatten och koka på medelvärme tills rabarbern är mjuk ca 15 min. Justera syran, sötman och hettan efter smak och beroende på hur syrliga dina rabarber är. Ta upp citrongrässtjälken när chutneyn är färdig. Putsa ankbröset. Snitta svålen och krydda med kryddor och salt på båda sidorna. Stek svålen knaprig ca 5 min, vänd och stek köttsidan lätt. Sätt in i ugnen och stek ankan till ca 54 graders innertemperatur, ca 15 min. Låt vila 10 min. Finhacka löken. Strimla kålen och sellerin. Stek löken mjuk i smör och tillsätt kålen. Stek den mjuk ca 1 min och tillsätt sedan oystersås och vatten. Häll ankfettet som blivit över från stekningen över kålen. Skär ankbröstet i tunna skivor. Strö över sesamfrön och rostad lök. Servera med ris och chutney. Siracha är gott för den som vill ha en extra kick.

 Skriv ut