En bra start

Mitt förhållande till gröt är vad de flesta skulle ge etiktten; kluvet. Ibland (läs: sällan) kan jag längta efter en tallrik varm, uppfyllande och nyttig gröt. För att vara ärlig, är det nog mycket för att nyttighetsprocenten ökar med 300% som jag längtar. För när jag väl äter gröt gör den visserligen gott i magen men samtidigt känner jag mig väldigt otillfredsställd. Om jag inte piffar gröten med hallon, rostad kokos, kardemumma eller nötter finns det inte någon som helst matglädje i gröt. Ingen kick i hjärnan, ingen smakupplevelse, ingen god morgon…bara en brun nyttig sörja.

I alla fall så blev jag sugen på att ge gröten en chans efter att ha läst om den här smarriga “råa” apelsingröten här. Jag är inte överförtjust i apelsinjuice så jag blandade med sojamjölk för att få lite vaniljtoner, som jag dessutom förstärkte med äkta vanilj. För att öka mättnaden och plussa på med andra nyttigheter la jag till chiafrön och linfrön. Chiafrön är ett frö som används av världens främsta långdistanslöpare, Tarahumara, och det innehåller
massa nyttigheter som jag inte orkar rabbla men som ni kan läsa om här. Dessutom har chiafröna en gelatiniserande effekt så min “råa” havregrynsgröt blev mer som en vaniljpudding. Supergod! Det här blir veckans 5:2 diet på frukostfronten. Till helgen blir det dock det vanliga godsakerna.

SUMMERING: Jag känner mig mycket nöjd efter mina 5 dagar. Jag testade olika kombinationer av juice och mjölk och bäst tycker jag det blev med apelsinjuice + sojamjölk – eller när jag bara använde soja- eller mandelmjölk. Färskpressad äpplejuice, som annars är min favorit, blev för mjäkigt.

Apelsingröt med vanilj och chiafrön
Gröten blir bäst om den sväller över natten men 30 min går bra. Det vill säga du kan rädda morgonen och sätta gröten på “svällning” medan du tar en dusch och klär dig.

3/4 dl havregryn
1 msk chiafrön
1 msk hela linfrön
1 dl mandel- eller sojamjölk (eller vilken mjölk du gillar)
1 dl apelsinjuice
1 krm äkta vaniljpulver
Till servering: kokos, rostade nötter, lite riven frukt eller några bär från frysen

Blanda havregryn, chiafrön, linfrön, sojamjölk, juice och vaniljpulver i en djup tallrik. Rör runt och ställ en liten tallrik över, så slipper du hålla på med jobbig och miljöovänlig plast. På morgonen rör du bara runt en gång till i gröten, rör ev ner lite mer mjölk och strö över t ex kokosflingor, nötter och något lätt-tinat bär från frysen.

 Skriv ut