En fin kombo!

Foto: Matilda Lindeblad

Jag älskar alla former av musslor och den här kombinationen med äpple och bacon tycker jag är kanon. Äpplena lyfter fram det söta i musslorna som sedan balanseras med brödigt öl och rökt bacon.

Blåmusslor med äpple, bacon och öl
Perfekt som en förrätt til 4 eller middag till 2. Måste avnjutas med ett bröd så att man kan sörpla upp den goda såsen. Den som vill bli riktigt mätt plussar med pommes frites eller vänder ner musslorna i nykokt spaghetti.

1 kg blåmusslor
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
140 g bacon
1 litet rött äpple
1 msk smör- och rapsolja
1 dl äppeljuice
1 dl ljust öl
2 dl vispgrädde
färsk timjan, salt och svartpeppar

Rensa, skölj och ta bort alla öppna och trasiga musslor. Skala och ?nhacka lök och vitlök. Strimla baconet ?nt och skär äpplet i små tärningar. Fräs löken i smör- och rapsoljan på medelvärme ca 3 minuter. Tillsätt
bacon och äpple och fräs ytterligare ca 3 minuter. Höj värmen till max och tillsätt musslor, äppeljuice, öl och några timjankvistar. Koka musslorna under lock ca 5 minuter, tills de har öppnat sig. Lyft upp
timjanstjälkarna och musslorna. Släng de musslor som inte har öppnat sig och håll resten varma under folie. Tillsätt grädden och koka ihop såsen ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Lägg musslorna i djupa tallrikar. Häll såsen över musslorna och strö över timjan. Servera med bröd.

Receptet har tidigare publicerats i boken Höstmat från Arla Köket

 Skriv ut