Äppeltider i Lantliv

Foto: Matilda Lindeblad

Ibland glömmer man nästa bort vad man jobbat med då det är långt mellan jobb och publicering. För 2 år sedan var vi ute och plockade äpplen på härliga Rosenhill på Ekerö. I senaste numret av Lantliv finns recept och bilder. Här kommer ett smaskigt smakprov. Äntligen! som Gert Fylking skulle ha sagt.

Nötfyllda äpplen med rosmarinkaramell
Klassiska ugnsbakade äpplen får en nytändning av rosmarin och fin finish av hela lingon.
6 portioner

6 st äpplen, gärna fasta röda t ex Alice
½ dl nötter, tex hasselnötter, solrosfrön, mandel
½ dl råsocker
50 g smör
6 st rosmarinkvistar
2 dl vispgrädde
0,5 dl socker
0,5 dl ljus sirap
1 kvist rosmarin
50 g smör
Lingon till garnering
Vaniljglass till servering

Kärna ur äpplena. Hacka eller mixa nötterna och blanda med smör och socker. Fyll hålen med nötmassan. Sätt in en rosmarinkvist i varje äpple. Grädda i 175º i 20-30 minuter tills äpplena är mjuka.
Koka ihop grädde, socker, sirap och 1 kvist rosmarin ca 5 minuter tills såsen tjocknay. Vispa ned smöret precis innan servering. Häll kolasås över äpplena, garnera med lingon och servera med vaniljglass.

 Skriv ut