Klassiskt så det förslår men...

Ibland undrar jag vad folk åt till förrätt innan getosten klev in på marknaden? En och annan Skagen slank väl ner men det känns som att den gratinerade geten fortfarande är rätt populär hemma i köken. Eller vad säger ni? Eftersom varm ost med honung är en perfekt kombo står jag bakom framgången helt men jag är ju också receptkreatör vars yrke är att skriva och förnya recept.

Det här receptet har 4 år på nacken och jag hade inte stylat och valt den här rekvisitan idag. Det är skönt att se att man inte fastnar i gamla hjulspår och samtidigt känns det bra att recepten håller smakmässigt. Här har jag lagt till ett sötsyrligt äpple, lönnsirap i dressingen och adderat knaprigt bacon. Det är klassiskt och gott men… med en liten twist.

Toast med getost, äpple och lönnsirapsdressing
Klassiska smaker i en franskinspirerad förrätt. Den som vill äta helt vegetariskt byter ut baconet mot rostade valnötter.

6 portioner

6 skivor vitt toastbröd eller lantbröd
1-2 st röda äpplen,
6 skivor getost, ca 300 g
1 paket bacon
1 msk vit balsamvinäger
2 msk olivolja
2 tsk lönnsirap eller honung
1 tsk fransk senap
100 g sallad
2 msk torkade tranbär
Smör till stekning
Salt, peppar

Stansa ut brödet så att det får samma diameter som getosten. Skär äpplet i 6 st centimeter-tjocka skivor. Stek brödet och äppleskivorna gyllenbruna i lite smör. Knaperstek baconet och låt rinna av på hushållspapper. Lägg äpplet på brödet, toppa med en skiva getost och gratinera i 225º i ca 10 minuter. Blanda samman vinäger, olja, lönnsirap och senap till en dressing. Smaka av med salt och peppar. Blanda samman sallad och dressing. Lägg toasten på salladen och toppa med bacon och tranbär.

Receptet är gammalt som skatan och har tidigare varit publicerat i Lantliv. Men en klassiker håller…

 Skriv ut