Melonkärnor för husfriden

Foto: Lennart Weibull

Nytt år och nya idéer. Kanske finns det också behov av extra mycket grönsaker och andra smaker nu efter jul? Här är en lösning och ett recept på en grym, och grymt fräsch, tillbehörssallad med asiatisk flirt. Den innehåller mycket smak och krisp och balans mellan sött och syrligt. Jag tycker att både rostad lök och melonkärnor är helt nödvändiga. Melonkärnorna är mjuka, lite feta, ganska neutrala i smaken och ger balans till den syrliga dressingen och den lite hårda och bittra salladen. Den rostade löken ger sälta och smak. Så glöm för husfridens och smaklökarnas skull inte bort varken kärnorna och löken!

Vitkålsallad med blodgrape, koriander, melonkärnor & rostad lök

Servera med en bit stekt lax eller pankopanerad fisk, kanske ett kokosris eller någon annan mättande kolhydrat och en yoghurtsås med ingefära och lime eller srirachamajonnäs och du får en smakrik och nyttig nystart på året.

200 g vitkål
2 morötter
1 kruka koriander
1 blodgrape eller pomelo
1 dl melonkärnor
4 msk rostad lök

Dressing
2 msk neutral olja
1 msk sesamolja
2 tsk risvinäger
2 tsk flytande honung
1 finhackad chilipepparfrukt
salt

Blanda samman ingredienserna till dressingen. Smaka av med salt. Skär vitkålen fint och riv morötterna grovt. Hacka koriandern, även stjälkarna. Skär skalet av grapefrukten och skär köttet i mindre bitar. Blanda grönsakerna med dressingen och hälften av melonkärnorna och dressingen och lägg på ett fint fat. Strö över resten av kärnorna och den rostade löken.

Receptet har tidigare varit publicerat i Tidningen Buffé

 Skriv ut