Krispig sallad med mungbönor

Jag ska villigt erkänna, jag groddar inte så ofta. Men när jag gör det känner jag mig så otroligt nöjd, både på ett husmoderligt och miljömedvetet plan men också för att det är så himla gott (ja, lite nöjd är jag allt för att de är nyttiga också). Jag gillar särskilt att grodda linser och mungbönor för att de går snabbt (3-4 dagar) och så får en ljuvlig nötig smak. De är goda att ha på mackan, i woken eller göra den här förträffliga salladen på. Med ris, sojabönor, stekt ägg och sriracha blir salladen till en hel vegetarisk måltid.

Asiatisk sallad med mungbönor
Ljuvlig sallad med nötig smak frön sesamfröna och lite sting av chili. Gott som tillbehör till asiatiska rätter eller som en helrätt med ris, stekt lax eller stekt ägg. Orkar du inte grodda mungbönor kan du köpa färdiggroddade böngroddar. Groddar på burk funkar inte så bra. x

5 dl groddade mungbönor enligt grundreceptet
2 st salladslökar
80 g bladspenat
3 msk rostade sesamfrön och pumpafrön

Dressing
1 msk ljus soja
1 msk risvinäger
1 msk sesamolja
2 msk fruktig olivolja
2 tsk socker
1 röd chilipeppar, urkärnad och finhackad

Blanda samman ingredienserna till dressingen. Rör tills sockret har löst sig. Blanda mungbönor, salladslökar och bladspenat i en skål. Häll på dressingen och toppa med frön.

Grundrecept för groddning
Blötlägg 1 dl frön, bönor eller linser i en bunke med ljummet vatten över natten. Häll av vattnet och skölj ett par gånger. Häll fröna, bönorna eller linserna i en glasburk eller en groddburk. Sätt på en gasbinda eller locket som hör till groddburken. Ställ burken mörkt på en bricka i rumstemperatur, t ex med en avriven papperspåse på. Groddarna ska hållas fuktiga men inte blöta och sköljas 2-3 gånger per dag. Efter 3-5 dagar är grodden färdigutväxt. Sista dagen kan man gärna ställa fram burken så den får solljus på sig. Då blir groddarna grönare.

Receptet har tidigare varit publicerat i Tidningen Mersmak

 Skriv ut