Min baba

Det finns säkert lika många recept på baba ganusch som det finns skäggiga män på södermalm. Alla receptmakare brukar dock vara överens om att huvudråvaran är aubergine. Vissa delar auberginen och bakar den i ugnen, andra rostar den hårt över gaslågan och några grillar den. De som gillar att grilla sin aubergine vill ha fram en lätt rökig ton. Det vill jag också men jag orkar varken med mecket eller oset. Istället kryddar jag röran med rökt paprika ( t ex smoked paprika från Santa Maria).

Som sig bör smaksätter jag också min baba med en rejäl mängd tahini. Jag tycker dock det är svårt att hitta ett riktigt bra märke. Antigen är de separarade med olja flytande överst i burken eller så liknar pastan mer murbruk. Jag gillar heller inte när det smakar för bränt med bittra toner. Därför blev jag extra glad över den här bloggen, med både småfniss och vägledning.

Och om någon nu inte riktigt vet vad en baba ganusch är, så är det en krämig aubergineröra med arabiskt ursprung.

Baba Ganusch med rökt paprika
Blir en djäkla laddning, ca 1 liter, men receptet går självklart bra att halvera.

4 små auberginer
1 dl tahini
1 liten citron
1 tsk koriander
1,5 tsk spiskummin
1 tsk rökt paprikapulver
2 dl mezeyoghurt
salt

Nagga auberginerna med en gaffel. Lägg dem på en plåt och baka dem helt mjuka i 200 grader i ca 1 timme och 15 minuter. Låt svalna något innan du gröper ur innanmötet. Mixa det med tahini, olivolja och citronsaft. Smaka av med kryddorna och salt. Vänd sist ned yoghurten.

 Skriv ut