Vegovecka!

Foto: Matilda Lindeblad

Den här veckan är det vegovecka! Jag skulle lika gärna kunna kalla det smakvecka för det kommer att bli åka av. Idag börjar vi med sötpotatis, imorgon blir det en söt och het soppa och i slutet av veckan blir det såklart tex-mex. Den som vill vara bastard letar upp andra vegetariska recept i det fina receptregistret som numera finns på bloggen eller söker sig till andra jaktmarker. Otto Lenghi är en kille jag gillar för detta ändamål och annars brukar jag ofta hitta inspiration här eller här eller här.

Idag är det dags för sötpotatis, en råvara som brukar dela i folk i tre läger. De som hatar den för att den är trådig, vattnig och lite mjäkig i smaken. De som älskar den för att den smakar sött och de som aldrig har provat. Åsiktslösa räknas inte. Jag tillhör dem som älskar den med reservation. När man bryter den söta, mjäkiga smaken med något starkt och/eller syrligt älskar jag den också. Jag tycker den vinner på att smaksättas med ingefära, chili eller kanel. Gärna alla tre ihop. Sedan behövs det något syrligt – apelsinsaft, limesaft eller någon mejeriråvara. Är potatisen av den vattniga sorten väljer man med fördel t ex en fetare crème fraiche. Är sötpotatisen välmatad och söt passar det bra med någon lättare och syrligare variant, t ex mezeyoghurt.

Den här rätten brukar människor bli glatt överraskade när de bjuds på. Sötpotatis med kanel? Ja, med syrlig fetaost blir det en perfekt kombination. Den som tror den ska dö utan det där extra proteinet vänder ner en burk (välsköljda) små vita bönor i spenaten. Tror du dessutom att du inte kan leva utan kött passar det bra med en skiva välhängd entrecote till. Personligen tycker jag det är helt onödigt då man blir både mätt och glad utan och dessutom var det väl vegovecka vi skulle ha va? Men ett gott bröd sitter däremot fint.

Bakad sötpotatis med fetaost- och kesokräm och kaneldoftande spenatfräs

4 st sötpotatisar

Fetakräm
1 burk cottage cheese á 250 g
100 g fetaost
1 msk smakrik olivolja
lite sambal oelek eller färsk finhackad röd chili

Spenatröra
1 st rödlök
1 msk flytande smör- och rapsolja
2 askar färsk babyspenat, ca 160 g
1 krm kanel
salt och peppar

Sätt ugnen på 200°. Nagga sötpotatisen och baka den ca 1 timme tills den är mjuk. Mosa eller mixa ingredienserna till fetakrämen med en stavmixer. Smaka av med lite sambal oelek eller finhackad chili, salt och peppar. Skär löken i skivor. Stek den genomskinlig i smöret. Vänd ner babyspenaten. Smaka av med salt, peppar och kanel.

Receptet har tidigare publicerats i Tidningen Laga Lätt.

 Skriv ut