Spiskummin gjorde biffen!
Banh-mi är den där vietnamesiska mackan som är så himla god. Här är en vegovariant med tofu. Fräscht och inte så svår att laga som man kan tro när man läser den långa ingredienslistan. Istället för pat` blev det jordnötssmör och istället för mjuk fluffig baguette (bakad på rismjöl) blev det Frisco burgarbröd (bakat på potatismjöl). Och vips så blev det en oortodox banh-mi burgare istället. Spiskummin hade nog inte en vietnames slängt i marinaden, ja möjligtvis en som bor nära den kinesiska gränsen, men jag ville har lite rundare, köttigare smak. Tyckte spiskumminet gjorde biffen! Det gör också den friterade löken.
Banh-mi burgare med tofu
Strunta i att marinera tofun om du har ont om tid. Då fixar du middagen på en halvtimme. Om du har gott om tid kan du välja att dubbelpanera tofun med mjöl, uppvispat ägg och panko istället för bara med maizena.
Picklade grönsaker
1 dl risvinäger
2 msk socker
0,5 tsk salt
2 morötter, ca 250 g
1 bit rättika, ca 150 g
Marinerad tofu
400 g hård tofu
1 citrongrässtjälk
1 vitlöksklyfta
1 msk riven ingefära
0,5 tsk spiskummin
1 tsk lime- eller citronsaft
1 msk sesamolja
3 msk ljus soja
4 msk maizena
neutral olja till stekning
Till servering
4 hamburgerbröd, gärna frisco
1 dl majonnäs
2 msk sirachasås
4 msk jordnötssmör
1 kruka koriander
100 g krispsalladsblad
3 msk friterad lök eller sesamfrön
Blanda vinäger, socker och salt och rör tills sockret har löst sig. Skala och skär grönsakerna i strimlor ca 0,5 mm tunna (jag använde min svarv men jag tycker de blir för tunt och snurrigt). Marinera i kylskåp minst en halvtimme, gärna ett dygn. Skär tofun i skivor och lägg dem i en form. Finhacka lök och citrongräs. Blanda med ingefära, soja, limesaft och sesamolja till en marinad. Marinera i minst 30 min eller tills all marinad har absorberats. Klappa tofun torr och vänd den i maizena. Frityrstek den frasig i olja ca 3 min per sida. Lägg skivorna på hushållspapper så att överflödigt fett rinner bort. Blanda majonnäs och sirachasås. Rosta ev. brödskivorna i en torr stekpanna. Bred jordnötssmör på undersidan av brödet. Lägg på salladen. Krama ur de picklade grönsakerna och lägg ovan på. Lägg på tofun och toppa med sirachamajonnäs, koriander och friterad lök. Lägg på topplocket.
Skriv ut