Banoffee, banoffi eller banantårta?

Foto: Matilda Lindeblad

Kärt barn har många namn. Och det stämmer på den här banantårtan som också brukar kallas banoffee. Tårtans namn är en sammansättning av orden banan + toffee (kola) och oftast brukar den bakas som en paj. Tårtan är oerhört populär i England och Australien och genom att landsmännen har sett sig om i världen har den också spridit sig till olika semesterorter. Jag har i alla fall ätit banoffee i både Goa, Ho Chi Minh City och på Phuket. Och därmed sett allehanda stavningar. Oavsett namn är tårtan i alla fall väldigt god. Här är en förenklad variant som passar bra att göra på vår och vinterkalas i väntan på sommarens alla frukter och bär.

Banoffee-tårta
En enkel variant på banantårta som passar bra på kalas där det både finns barn och vuxna. Det är viktigt att godiset är av en riktig krispig sort. Kolasåsen kan du koka själv så “här” eller så köper du färdig på burk. Numera finns faktiskt även dulce de leche att köpa i butiken.
10 bitar

4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Fyllning och garnering
4 bananer
1 tsk saft av pressad citron
4 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
400 g kolasås t ex dulce de leche
25 g mörk choklad
1 1?2 dl krispigt chokladgodis t ex Maltesers eller M&M´s

Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker och pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl, vaniljsocker och bakpulver och vänd ner i äggsmeten. Häll smeten i en smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt svalna. Dela kakan i tre bottnar. Mosa bananerna och tillsätt citronsaften. Vispa grädde och vaniljsocker till ett fast skum. Bred kolasås, grädde och bananmos på 2 av bottnarna men spar 1/3 del av grädden och kolasåsen. Lägg ihop de tre bottnarna. Bred på resterande grädde och ringla över kolasåsen. Riv chokladen grovt och krossa godiset. Strö det på tårtan.

Receptet har tidigare varit publicerat i boken Arla Köket vårmat

 Skriv ut