Björnbärssås

I min bransch har vi alltid fel kalender. När det är sommar vintermyser vi och när det är glöggtider, ja då gör vi påskjobben. Råvarumässigt är det inte några större problem eftersom de flesta råvaror går att få tag på året om. Fotografen brukar dock få jobba hårt för att få till årstidens ljus och jag måste ha ett lager med rekvisita. För det brukar vara lite skralt med jultomtar i butikerna i maj, och påskkycklingar i december.

I somras gjorde jag ett jobb för Arla där vi gjorde ett julmagasin. Tidningen är ute i butikerna just nu och det blev jättefint. Viktor Westerlind gjorde en kanonfin nyårsmeny som jag hjälpte till att styla. Han lagade bland annat en väldigt nytänkande “rödvinssås”, där vinet ersatts med vinbär. Det var också sjuka mängder med brynt smör och eftersom brynt smör är så himlans gott så blev det en himlans god sås.

Här är “my take” på Viktors sås. Jag hade i lite fond för sältan och djupets skull, björnbär istället för vinbär för att det är lättare att få tag på och lite mindre socker. Såsen är grym till smakrikt rött kött som nötkött och anka men även till vilt som t ex hjortstek. Gör den!

Björnbärssås
4 dl björnbär + några till garnering
2 msk flytande fond, rostad lök, fågel eller oxe funkar fint
1,25 dl socker
2 dl vatten
100 g smör
Salt och peppar

Koka upp björnbär, fond, socker och vatten i en kastrull. Låt koka ca 5 minuter. Bryn smöret i en annan kastrull tills det doftar nötbrunt. Slå smöret i björnbärsskyn och koka upp. Mixa. Sila eventuellt såsen (jag tycker inte det behövs) och smaka av med salt och svartpeppar. Gott till är mjukstekt grönkål smaksatt med en gnutta malen ingefära och sesamfrön.

 Skriv ut