"Bibimbap" für alle

Jag gillar när alla i familjen kan äta samma sak och detta samma inte är korv eller köttbullar. Och så gillar jag när jag kan fuska fint. Båda två sakerna faller in under det här “bibimbap” receptet. Jag använder “” för det är inte på något vis äkta, det är riktigt redigt fusk. Men det blir gott och det är hyfsat lättlagat. Fusket kan genomföras tack vare Tistelvinds syrade grönsaker. Du har säkert gått förbi dem tusen gånger och tänkt vem tusan köper de där helylleburkarna. Nu vet du. Och efter den här införsäljningen så kanske det är du som stannar nästa gång och plockar på dig en burk. Jag gillar morötterna och rödkålen bäst.

Bibimbap är en koreansk rätt som ungefär kan liknas vid en pyttipanna eller en tapas med många små rätter. Ordet betyder mixad måltid och det är precis vad det är. På en hög med ris läggs olika syrade och marinerade grönsaker, kanske lite strimlat kött eller kyckling, ett stekt ägg och en härlig chilisås. Jag toppade även med Gomasio som är en kusin till Furikake (den där goda japanska sesamfröblandningen som du ska köpa av märket Sanchi) för att jag gillart. Du kan självklart ta lite vanliga rostade sesamfrön. Det är bra om du har risvinäger, soja, vitlök och sesamolja men precis som med allt fusk så finns det inte någon rätt väg – du får fuska precis som du vill. Bara det blir gott.

Snabblagad “bibimbap”

2 dl ris, jag tog rött ris inköpt på en asiatisk affär
500 g kycklingfilé/lår eller tofu
2 vitlöksklyftor
1 krm socker
2 msk soja, ljus, gärna Tamari*
2 msk risvinäger
1,5 msk socker
70 g bladspenat
0,5 st gurka
100 g böngroddar
1 tsk sesamolja
4 st ägg
Tistelvinds syrade grönsaker
Gomasio eller Furikake till garnering
Srirasha eller Gochujang chilisås (den första är thailändsk, den senare koreansk och sötare)
salt och olja till stekning (ej sesamolja)

Sätt först på riset enligt anvisning på förpackningen. Skär kycklingen eller tofun i mindre bitar och finhacka vitlöken och blanda dem båda med socker och soja i en skål. Låt marinera ca 15 minuter medan du gör följande: Rör ihop vinäger och socker tills sockret har löst sig i en skål. Skala gurkan och ta bort kärnhuset. Skär den i halvmånar och lägg den i en annan skål. Lägg spenaten i ytterligare en skål. Fördela vinägerblandningen över de två. Krydda med salt. Blanda böngroddarna med sesamolja i ytterligare en skål. Krydda med salt. Stek kycklingen eller tofun i olja. Ta upp den och stek därefter äggen. Lägg upp riset på tallrikar och fördela de 3 marinerade grönsakerna, syrade grönsaker och kyckling på. Toppa med sesamfrön och chilisås.

*Tamari är en japansk soja som beskrivs som äkta, dvs den är gjord på fermenterade sojabönor och lagrad, upp till ett år. Den är jättegod att marinera både kött och fisk i. Prova t ex att snabbmarinera lax, ca 30 min innan stekning i Tamarisoja.

 Skriv ut