Bullar extra allt!

Foto: Matilda Lindeblad

Absolut ohotad etta på min bull-lista är kardemummabullar men som god två kommer nog dessa ljuvliga blåbärsbullar. Tror det är den lätta smaken av rosmarin ihop med kola och syrliga blåbär som gör´t. Men när jag tänker efter är nog första platsen delad eftersom det finns kardemumma i de här blåbärsbullarna också.

Blåbärsbullar med kardemumma, pekannötter och rosmarin
Sockerlaget gör bullarna extra saftiga och ger en ljuvlig och lätt smak av rosmarin.
48 bullar

50 g jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
1 krm salt
2 tsk mortlad kardemummakärnor
150 g smör
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
350 g blåbär, ca 6 dl
1 msk potatismjöl
250 g smör, rumstempererat
2 dl ljust muskovadoråsocker

Garnering:
2 dl vatten
2 dl ljust muskovadoråsocker
1 kruka rosmarin
75 g hackade rostade pekannötter

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen. Tillsätt socker, salt och kardemumma och rör tills jästen löser sig. Skär ned smöret, gärna med en osthyvel. Tillsätt mjölet lite i taget men spar ca 0,5 dl till utbakning. Arbeta degen smidig men ganska lös, ca 10 min med maskin. Låt jäsa ca 40 min. Blanda blåbär och potatismjöl i en skål. Blanda smör och socker i en annan skål. Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem till 4 rektanglar, ca 30*20 cm. Bred på smöret och fördela blåbären över. Rulla ihop från långsidan och skär ca 12 bullar. Lägg bullarna i formar. Låt dem jäsa ca 30 min. Koka samman vatten och socker ca 7 min i en tjockbottnad kastrull. Repa av rosmarinbladen, koka ytterligare 1 min och låt sockerlaget svalna. Grädda bullarna i 225 grader i 10 min. Pensla dem med sockerlaget och strö direkt över nötterna.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut

Ylva Bergqvist

Jag är Ylva – kock, skribent och ekonom. Sedan 2005 jobbar jag som matkommunikatör. Mina recept är inspirerande, fungerande, situationsanpassade och hyfsat nyttiga. 5:2 och andra dieter väljer jag bort precis som anklever, inte för att det inte är gott, utan för att jag inte vill bidra till djurplågeriet. Och så tycker jag vi ska äta mera grönt och mindre kött, men från gladare djur.

Asian Station

Kolla in Asian Stationtaffel.se. Där bloggar jag om asiatisk matlagning och lägger upp asiatiska recept.
Namaste!