Bullar extra allt!

Foto: Matilda Lindeblad

Absolut ohotad etta på min bull-lista är kardemummabullar men som god två kommer nog dessa ljuvliga blåbärsbullar. Tror det är den lätta smaken av rosmarin ihop med kola och syrliga blåbär som gör´t. Men när jag tänker efter är nog första platsen delad eftersom det finns kardemumma i de här blåbärsbullarna också.

Blåbärsbullar med kardemumma, pekannötter och rosmarin
Sockerlaget gör bullarna extra saftiga och ger en ljuvlig och lätt smak av rosmarin.
48 bullar

50 g jäst
5 dl mjölk
1 dl strösocker
1 krm salt
2 tsk mortlad kardemummakärnor
150 g smör
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
350 g blåbär, ca 6 dl
1 msk potatismjöl
250 g smör, rumstempererat
2 dl ljust muskovadoråsocker

Garnering:
2 dl vatten
2 dl ljust muskovadoråsocker
1 kruka rosmarin
75 g hackade rostade pekannötter

Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen. Tillsätt socker, salt och kardemumma och rör tills jästen löser sig. Skär ned smöret, gärna med en osthyvel. Tillsätt mjölet lite i taget men spar ca 0,5 dl till utbakning. Arbeta degen smidig men ganska lös, ca 10 min med maskin. Låt jäsa ca 40 min. Blanda blåbär och potatismjöl i en skål. Blanda smör och socker i en annan skål. Dela degen i 4 bitar och kavla ut dem till 4 rektanglar, ca 30*20 cm. Bred på smöret och fördela blåbären över. Rulla ihop från långsidan och skär ca 12 bullar. Lägg bullarna i formar. Låt dem jäsa ca 30 min. Koka samman vatten och socker ca 7 min i en tjockbottnad kastrull. Repa av rosmarinbladen, koka ytterligare 1 min och låt sockerlaget svalna. Grädda bullarna i 225 grader i 10 min. Pensla dem med sockerlaget och strö direkt över nötterna.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut