Vasaloppet revisited

Blåbärskräm med kardemummaklick och skorpkross
En klassisk blåbärskräm smakar underbart som mellanmål eller dessert. Och den är lika god varm som kall. Minska mängden potatismjöl om du vill du ha en tunnare, mer soppliknande kräm.
4-6 portioner

1 l blåbär, färska eller frysta
1 l vatten
1 dl råsocker strö
½ tsk kanel
1 msk potatismjöl
1 dl grädde
1 dl yoghurt, 10 %
1,5 msk florsocker, gärna råsocker flor
1 krm kardemummakärnor, stötta
12 st skorpor, gärna mandelskorpor
Citronmeliss eller mynta till garnering

Koka blåbär, vatten, socker och kanel ca 5 minuter. Mixa med mixerstav och sila eventuellt. Häll tillbaka allt i kastrullen. Blanda potatismjöl med lite vatten och vispa ner i soppan och koka upp på nytt. Sockra ytan och kyl soppan. Vispa grädden lätt. Blanda yoghurt, florsocker och kardemumma. Vänd ner grädden i yoghurten. Värm eventuellt soppan. Servera med kardemummakräm och krossade skorpor.

Receptet har tidigare publicerats i tidningen Lantliv

 Skriv ut