Tant Lisas blåbärsdricka

Foto: Matilda Lindeblad

Jag minns tant Lisa i Lappträsk som väldigt kort och ofantligt snäll. Det är troligt att hon var både snäll och kort men mitt tio-åriga minne ska ses med fakta på bordet; framförallt var hennes man Erik över 2 meter lång. Lisa bjöd också på nygjord blåbärssaft och stomp, ett rågsiktsbröd med mycket sirap i som stektes i panna och åts medan smöret rann nedför armarna. Det kan ha bidragit till snällheten. Det här är Lisas recept på blåbärssaft.

Tant Lisas blåbärsaft
Att ha sin egen hemgjorda blåbärsdricka i kylen är riktig lyx. Vår variant är rårörd och inte så söt. Späd den med vatten vid servering. Satsen räcker till 2-3 flaskor, ca 1,2 liter.

800 g blåbär
6 dl socker
1,5 tsk vinsyra
5 dl vatten

Mixa bär, socker och vinsyra med vatten. Täck med plast och låt dra i kylen i minst 2 dygn. Rör om då och då. Sila bären i en silduk eller durkslag med kökshandduk. Häll upp på steriliserade flaskor eller frys in.

TIPS: Sterilisera burkarna genom att torka dem, väl rengjorda, i 100º i ca 20 minuter precis innan saften hälls i. Då blir de rena och fina och hållbarheten förlängs.

Receptet har tidigare publicerats i tidningen Lantliv

 Skriv ut