Pankofriterade musslor med japansk majonnäs

Foto: Matilda Lindeblad

En av de sorgligaste meningarna jag vet är; att sjunga på sista versen. Snart gör både min semester och säsongen för blåmusslor det. Musslorna kommer dock tillbaka för en ny vers om några månader. De ska bara fira midsommar och leka av sig lite.

Pankofriterade musslor med japansk majonnäs
Majonnnäsen är också god att smaksätta med ljus miso. Panko är japanskt ströbröd.

300 g grönsaker t ex rättika, morot, rädisor och gräslök
2 dl majonnäs
2 msk mirin
250 g blåmusslor, hjärtmusslor eller andra skaldjur, kokta
1 dl mjöl
2 st ägg
2 dl panko eller vanligt ströbröd
4 dl neutral olja till fritering
2 msk furikake eller svarta sesamfrön
1 st lime, i klyftor
salt, peppar

Skär grönsakerna i tunna skivor och strimlor gärna på en mandolin eller med en grönsakssvarv. Blanda majonnäsen med mirin. Krydda musslorna med salt och peppar och vänd dem i mjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i ströbröd. Hetta upp oljan till 180°. Fritera musslorna tills ströbrödet är gyllenbrunt. Lägg upp musslorna på grönsaksbädd och strö över sesamfrön vid servering. Servera med lime.

Duktiga Matilda Lindeblad tog bilderna till jobbet som publicerades i Tidningen Lantliv i början av året.

 Skriv ut