Snyggaste huvudet i stan

Foto: Matilda Lindeblad

Ugnsrostad blomkål med pesto
Snygga kålhuvuden med krispiga blad blir till en fenomenal vegetarisk måltid. Ta hellre två små huvuden än ett stort. Servera som en ensamrätt gärna med lite potatismos. Blomkålen är också god som tillbehör till en stekt biff eller med några mjukkokta ägg och färskpillade räkor.
2-4 portioner

2 små blomkålshuvuden
2 msk olivolja
salt
riven ost och basilika till garnering

Mild rucolapesto
80 g rucola
1 kruka basilika
1 finhackad vitlöksklyfta
75 g pinjenötter
1,5 dl finriven parmesanost
ca 1,5 dl olivolja
salt, svartpeppar och lite chilipeppar

Sätt ugnen på 225 grader med en plåt i. Skär av lite av stocken så att blomkålen står rakt. Häll över olivolja och krydda med salt runt hela blomkålen. Lägg in kålen och baka i 10 min. Vänd kålen så att den steks runt om och baka 10-15 min till. Vänd gärna ytterligare en gång under gräddningstiden. Tiden beror på storleken men blomkålen ska vara al dente när den är färdig. Mixa samman alla ingredienserna till peston. Späd med olja till önskad konsistens. Smaka av med salt, peppar och chilipeppar. Dela ev. blomkålen mitt itu och lägg upp den på tallrikar. Toppa med pesto och riven ost och garnera med örter.

TIPS: Du kan också dela blomkålshuvudet mitt itu. Då blir det lite lättare att steka och gräddningstiden förkortas något.

 Skriv ut