Blomstertricket

Foto: Matilda Lindeblad

En perfekt sallad till lätt-lunchen eller som tillbehör till grillmaten. Och ni vet väl att om man ska imponera på sina gäster så ska man strö lite ätbara blommor över maten. Det funkar alltid.

Sallad blåbär med vaxbönor och fetaost

2 dl röda linser
400 g blandade bönor, t ex vaxbönor och skärbönor
2 persikor
1 dl bbq-mandlar
100 g babyspenat
1 kruka myntablad
2 dl blåbär
150 g fetaost
ätbara blommor t ex krasse

Dressing
3 msk olivolja
saft och skal av en lime
1-2 tsk honung
2 tsk finriven ingefära
1 urkärnad och finhackad chilifrukt
salt

1. Koka upp vatten. Lägg i linserna, lägg på ett lock och koka 2 minuter. Dra av från värmen och låt linserna stå ca 10 minuter tills de är al dente. Häll av vattnet.
2. Blanda ingredienserna till dressingen. Smaka av med salt.
3. Ansa bönorna och koka dem al dente i saltat vatten.
4. Skär persikan i bitar.
5. Hacka nötterna grovt.
6. Varva linser, spenat, mynta, bönor och persika på ett fat. Häll över dressingen. Toppa med blåbär, smulad fetaost och nötter. Garnera ev. med ätbara blommor.

TIPS: Rökta mandlar finns färdiga att köpa i affären men hittar du inte några kan du rosta mandlar i en stekpanna och hälla på lite tamarisoja.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut