Bokfrossa!

Långresor gör gott på många sätt. Efter 3 månader av i stort sett avhållsamhet från matlagning längtar jag efter att få laga mat och jag smider stora planer för olika maträtter och smaker som jag ska testa. Samtidigt har jag inte riktigt tid att lägga den tid jag vill. Mitt liv ser ut så just nu och det är bara att konstatera och acceptera.

Jag hade dock varit väldigt förutseende och beställt en present till mig själv. 10 st kokböcker att vältra mig i. Väldigt passande eftersom jag sedan hemkomsten har varvat jobb med sjukdom. Dagarna i sängen har jag ägnat åt läsande. Och att fortsätta drömma om allt gott jag ska laga. När jag blir frisk. När jag får tid. När…

Böckerna är av olika karaktär precis som jag vill ha det. Några är specifika för en region eller ett matlagningssätt som jag är sugen på att lära mig mer om. Vissa är kockar eller kompisar till kockar jag gillar. En del har jag bara köpt för att spana in bilderna och stylingen och andra för att jag gillar språket och tonaliteten. Än kan jag inte ge några rekommendationer, och jag vet inte om jag har en sådan blogg, men det finns en bok som sticker ut. Todd Selby´s Edible Selby.

Todd har tidigare gjort inredningsböcker med samma koncept; han åker hem till folk med kreativa hem och fotograferar dem på ett avslappnat, dokumentärt sätt. I den här boken besöker han matmänniskor i olika delar av världen. Boken är oerhört kreativ, emellanåt ganska ful men därför också äkta, rolig och kool. Det finns ett fåtal recept med men det är inte det som är viktigt. Det viktiga är att Todd har lyckats fånga nörderiet, hängivenheten, passionen, galenskapen och det brinnande intresset för mat hos dessa människor. Oerhört inspirerande. Jag ska bara snyta ut det sisa snoret sen ska jag lösa en jorden-runt biljett och åka och träffa dem, äta deras mat och ge Todd en kram.

Food Junkie – Mons Kallentoft
Have you eaten? – Billy Law
The geometry of pasta – Jacob Kenedy & Caz Hildebrand
Complete Chinese Cookbook – Ken Hom
The Mozza Cookbook – Nancy Silverston
A girl and her pig – April Bloomfield
What Katie Ate – Katie Quinn Davies
Vietnamese Home Cooking – Charles Phan
Jerusalem – Otto Lenghi & Sami Tamimi
Edible Selby – Todd Selby

 Skriv ut