En bonnig soppa

Foto: Matilda Lindeblad

Det är lite pill med den här soppan eftersom man måste ta ut bönorna ur sin skida. Ett trevligt terapijobb om du frågar mig. Har du inte orken kan du ersätta bönorna med frysta edamame (sojabönor), ett bra alternativ både för lata dagar och vintern. Pastan kan bytas ut mot lite potatis i bitar. Och glöm inte att välja ekologiska citroner. De är mycket mindre men är också mindre besprutade än konventionella.

Bondbönsoppa med gremolataströssel
Servera gärna lite creme fraiche eller vispad grädde till för en krämigare soppa.
Lite strimlat bacon är också gott i soppan.
4 portioner

1 kg färska bondbönor
1 l grönsaks – eller kycklingbuljong
2 st schalottenlökar
2 st vitlöksklyftor
2 tsk fänkålsfrö
1 paket färska pastakuddar, ca 250 g
1 st morot, fint tärnad
salt, svartpeppar och citronsaft
smör eller olivolja till stekning

Gremolata
1 kruka persilja
1 vitlöksklyfta
1 citron, skalet från

Börja med gremolatan. Hacka persilja och vitlök och blanda med citronska. Ställ åt sidan. Sprita bönorna och koka dem i grönsaksbuljongen ca 5 minuter. Kyl bönorna med spar buljongen till soppan. Fräs lök och fänkålsfrö i lite smör. Tillsätt bönvatten + buljong, totalt ca 1 liter. Koka upp. Lägg i pastakuddar och koka enligt anvisning på pastapaketet. Tillsätt bönorna och den finhackade moroten. Låt allt bli varmt och krydda med salt, svartpeppar och citronsaft. Toppa med gremolata.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv

 Skriv ut