Bönbonanza

Foto: Katja Halvarsson

Färska bönor är bland det godaste jag vet. I slutet av sommaren börjar de dyka upp i affärerna och då gäller det att skynda sig på för säsongen är kort. Resten av året får man nöja sig med frysta bönor men det är verkligen att nöja sig, för de är inte lika goda och det samma gäller influgna dito. Salladen kan plussas med en stekt köttabit eller ett kycklingbröst. Eller så kan salladen vara det gröna inslaget på den kinesiska kräftskivan.

Bönsallad med lime, sesam och soja
Lagom till 4-6 personer. Vill du ha salladen matigare lägger du bara till lite nudlar eller stekt tofu.

300 g färska bönor t ex vaxbönor och haricots verte
300 g frysta sojabönor utan skal
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 msk jordnötsolja
1 msk sesamolja
1 msk limejuice
1 msk ljus soja
socker, salt
1 röd chili, urkärnad och tunt skivad
1 msk rostade sesamfrön eller furikake

Noppa bönorna och koka dem al dente i saltat vatten. Spola den kallt. Tina sojabönorna och blanda med de färska bönorna. Blanda vitlök, oljorna, limejuice och soja. Smaka av med socker och salt. Häll över dressingen, chilin och de rostade sesamfrön eller furikake vid servering.

Receptet har tidigare publicerats i Elle mat & Vin

 Skriv ut