Julens signum

Foto: Matilda Lindeblad

Om överdådighet är motsatsen till återhållsamhet så måste väl de förstnämnda vara julens signum? Och om det är så, då passar definitivt den här brietårtan in. Osten göms i ett sött och knaprigt täcke. Och för att man inte ska smälla av allt fett och sött så passar det bra att servera lite syrliga frukter som sharon och physalis och kanske en skiva osötat rågbröd till.

Brie med toscatäcke
Servera brietårtan rumstempererad så att alla smaker kommer fram.
1 tårta, ca 15 portioner

1 liten brietårta á 600 g
200 g mandel, valnötter och hasselnötter, ca 3 dl
200 smör
1 dl strösocker
0,5 dl honung
2 msk vetemjöl
sharonfrukt, physalis och päron till garnering
rågbröd till servering

Rosta och skala nötterna. Smält smör, socker och honung. Tillsätt mjöl och nötter och låt sjuda 5 minuter. Fördela tosca-smeten på osten. Baka tårtan i ugn 200° i ca 8 minuter till knäcksmeten har fått lite färg. Garnera med frukt och servera med rågbröd.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Jul

 Skriv ut