Bom dia brigadeiros!

I Brasilien kan de sina sötsaker. Brigadeiros är en av deras nationalrätter som kan beskrivas som en motsvarighet till våra chokladbollar, fast i något mer lyxigare utförande. De serveras som dessert eller på kalas och är omåttligt populära. Som tur var är de också superenkla att göra och kan smaksättas med alla möjliga godsaker. I smeten smakar det gott med rom, kanel, kaffe och hasselnötter. Utanpå passar allt som är sött och knaprigt t ex kaksmulor, chokladkross, strössel, kokos, krossade mandlar och nötter. Mina två favoriter är hasselnötter – de smakar nougat, och kaffe – det bittra bryter det söta. Beijhino är den vita kusinen med kokos istället för kakao i smeten. Lite söt för min smak men så är jag också svensk och inte brasilianare.

Brigadeiros
Rulla dem inte för stora, de är väldigt söta och mäktiga, 15-20 stycken blir lagom. Ställ smeten i rumstemperatur och ta hjälp av en sked eller ett rostfritt matskedsmått så går det lättare att rulla.

1 burk kondenserad mjölk ca 400 g
3 msk kakao
50 g smör
en nypa salt
krossade nötter, kokosflingor och strössel att rulla i
smaksättning: 1 msk hasselnötssmör/hasselnötsmassa eller 1 msk kaffe eller något annat kreativt

Blanda alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull. Koka samman ca 10 minuter tills smeten tjocknar. Rör hela tiden med en värmetålig slickepott eller träsked. Smeten bränner lätt fast. Ställ smeten att svalna och rulla till bollar med hjälp av en sked. Rulla bollarna i valfritt strössel.

 Skriv ut