En riktigt god vegoburgare!

Foto: Fabian Björnstjerna

Fazer har en ny hemsida och jag har gjort några grymma recept till den! Här, gömd under fliken restauranger, hittar ni bland annat linsbolognese, vietnamesisk kyckling med nötris och örter, fisk med belugalinser och en smakrik vegetarisk burgare. Chipotle rules!

Broccoliburgare med chipotle och coleslaw
Smakrika burgare med lite sting ifrån den rökta chipotle chilin och smart användning av broccolistjälkarna i coleslawen. Den som vill ha en ordentlig portion serverar potatisklyftor till.
4-6 portioner

2 broccolihuvuden
1 tetra blandade bönor (370 g)
1 ägg
2 dl mandelmjöl
ca 3 msk bovetemjöl
1,5 msk chipotlepasta
1 tsk salt
1 dl majskorn, avrunna
4 msk sesamfrön
olja till stekning

Coleslaw
broccolistjälkarna
1 stor morot
1 bit vitkål, ca 300 g
1 dl yoghurt 10 %
1,5 dl majonnäs
0,5 tsk salt

Till servering
sallad, skivad tomat och rödlök, fetaost och hamburgerbröd

Skär av broccolibuketterna. Spara stjälkarna till coleslawen. Koka buketterna mjuka ca 3 minuter i saltat vatten. Häll av dem i en sil och pressa ur allt vatten. Torka dem gärna med en ren handduk. Spola av bönorna i kallt vatten, låt dem rinna av. Vispa upp ägget i en bunke, rör ner mjölet, chipotlepastan, salt, bönor och broccolin. Mixa smeten lätt med en stavmixer eller i en blender. Låt gärna några av broccolibitarna vara hela. Rör ner majskornen. Om smeten är lös kan du tillsätta mer bovetemjöl. Låt smeten stå minst10 min. Gör under tiden colelslawen. Skala och riv broccolistjälkarna grovt. Blanda broccolin med salt och låt dra ca 15 min. Pressa ut vätskan med händerna eller genom en finmaskig sil. Skala och riv moroten grovt och strimla kålen fint. Blanda samman yoghurt och majonnäs och blanda med grönsakerna. Smaka av med salt. Ställ kallt. Forma smeten till 8 st grönsaksbiffar. Vänd dem i sesamfrön. Stek burgarna frasiga i olja 2-3 minuter per sida. Platta till dem med stekspaden i stekpannan så att de blir ganska tunna. Servera med sallad, tomat, lök och fetaost mellan hamburgerbröden.

TIPS: Det går utmärkt att förbereda smeten dagen innan och förvara den plastad i kylen.

 Skriv ut