Om jag skulle återfödas...

...som en råvara så skulle jag bli väldigt glad om det vore som smör. Smör är en riktig social produkt som funkar i alla sällskap. Okej, lite hård i början men när väl temperaturen kryper uppåt så brukar inte någon klaga på följsamheten. Tänk att få både dofta persika, hallon, kokos och smörkola på samma gång. Och sedan ha drygt 96 andra dofter på lut i bakfickan. Dessutom kan smör brynas och bli den mest underbara produkt: brynt smör. Brynt smör kan man nog ha på det mesta. Min fåfänga har hittills hindrat mig från att prova men jag har tänkt mycket. Tänkt på en skiva mjuk pepparkaka, en kula riktigt god vaniljglass, några rörörda lingon, lite krossad rostad mandel som toppas med brynt smör. Eller mjukstekt ananas med brynt smör och iskall glass…

Eftersom jag är en handlingarnas kvinna har jag inte bara tänkt utan också ätit brynt smör. Dels på gubbröran häromdagen men också på torsk med pepparrot. Grymt gott och så enkelt att göra att du inte får något riktigt recept. Det viktiga är smöret som ska brynas lagom varmt och under omrörning så att det inte bränns. Det är klart när det doftar nötbrunt och tystnar i stekpannan. Befolkningen kan delas i två läger vad det gäller silningsfrågan. Förr tillhörde jag dem som alltid silade mitt brynta smör. Nu tycker jag att det är godast osilat. Lite fulare men lite godare. Du väljer vilket läger du vill tillhöra.

Torskrygg med brynt smör och citrongrönsaker

Potatis – gärna delikatess eller färsk. Kokas mjuka.
Sockerärtor – frysta eller färska. Kokas al dente.
Torskrygg – färsk eller fryst.
Ärtor – djupfrysta så klart. Kokas al dente.
Smör – så mycket samvetet tål. Bryn det i en stekpanna tills det doftar nöt och tystnar.
Citron – skalet från och ca 1 msk saft.
Olivolja – 2 msk att blanda med citronsaften och sedan hällas över grönsakerna.
Salt – till både fisken, potatisen och grönsakerna.
Nymalen peppar – på fisken om man vill annars passar det bra utan peppar i denna rätt.
Pepparrot – rivs till de vuxna

Koka potatisen mjuk och grönsakerna al dente. Bryn smöret. Sjud fisken i lättsaltat vatten. Blanda grönsakerna med citronskal, citronsaft, olivolja och salt när det är dags för servering (inte lång tid innan för då kommer grönsakerna att tappa färgen). Servera med riven pepparot och en citronskiva om du vill att fisken ska bli extra snygg på bild.

 Skriv ut