Fredagsnöje

Igår kväll var jag oerhört effektiv. Samtidigt som jag kokade lakritskola med flingsalt och citronskal fredagsmös jag med en skål popcorn vid spisen. Då slog det mig. Hur gott skulle det inte vara med smörkola med popcornsmak? Eftersom det fanns några opoppade popcorn kvar i kastrullen så slängde jag ihop en sats och fortsatte mysa.

Om jag inte visste att det var popcorn i kolan skulle jag aldrig ha gissat men jösses vilken smak det blev! En djup smak av smör, kola, vanilj och rom. Helt suveränt god och perfekt balanserad med salt. Jag tror att en engelsman skulle beskriva smaken som “butterscotch”. För mig duger popcornsmaken som säljknep men den som räds falsk marknadsföring kallar kolan nog för smörkola med salt, rom och vanilj. Jag kan tänka mig att popcornsmaken förstärks om man kokar upp grädden och popcornen och låter de dra över natten i kylen*. Får jag tid ska jag testa eller om någon därute vill hjälpa till med testandet? Jag kan lova att det är ett rätt trevlig syssla. Den här kolan kan nämligen vara den godaste smörkolan jag någonsin smakat.

Popcornkola med smör, vanilj och flingsalt
Smula gärna flingsaltet lätt så att kornen inte blir för stora och saltsmaken bara blir subtil, inte plump.

2 dl vispgrädde
1 dl opoppade popcorn
100 g smör
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
0,5 tsk äkta vaniljpulver
1 msk rom
0,5 tsk salt
flingsalt

Blanda grädde och popcorn i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och tillsätt alla övriga ingredienser utom flingsalt. Koka tills smeten är 123 grader eller klarar kulprovet. Försök att inte röra om allt för mycket när väl sockret har smält, det är risk att kolan blir grynig och mer liknar fudge. Sila ned smeten (så att popcornen silas bort) i en form med bakplåtspapper och strö över flingsalt. Krossa gärna flingorna lätt så att de inte blir för stora. Låt stelna i 4 timmar och skär sedan kolan i bitar.

TIPS: Vill man motverka risken att kolan blir grynig kan man tillsätta lite glykos

  • Jag har nu testat och tycker inte att det blev mer popcornsmak när de fick dra i grädde över natten. Nästa grej att testa är att använda poppade popcorn och se hur effekten blir då.

 Skriv ut