Chilirostad potatis

Foto: Matilda Lindeblad

Vi tar varningstexten först: om du glömmer att nagga chilisarna med en gaffel kan de explodera. Det har hänt och det är inte kul. Och så till brasklappen: om du är tycker det är ohemult mycket olja så tycker jag du ska ta och ändra på receptet och ta lite mindre olja. Eftersom det mesta av oljan blir kvar på plåten så kan man gärna sila den överblivna oljan genom ett kaffefilter och spara den till en salladsdressing, en aioli, en chilibearnaise eller något annat hälsobringande.

Inspirationen till den här potatisen fick jag från den goda sydamerikanska såsen chimichurri. Eftersom chimichurri kommer från Argentina äts den nästan uteslutande till kött. Jag tycker dock att man inte behöver vara så trångsynt, utan man kan äta potatisen såväl till kött som till fågel, fisk eller grillad halloumi. Den passar vinter som sommar, när man vill ha lite hetta i livet. Den spanska chilipepparn gör att det bara bränner lite lätt. Om du vill du vara lite mer våghalsig tar du någon sort med fler Scovillegrader, t ex Habanero.

Chilirostade potatisar med vitlök och citron
Underbart goda potatisar som matchar både kött, fågel och halloumi.

1 kg potatis – färskpotatis, amandine eller annan fast och god sort
2 st hela vitlökar
2 chilifrukter t ex spansk chilipeppar
1 dl olivolja
0,5 st citron
2 msk hackade örter t ex persilja, koriander, oregano
flingsalt och svartpeppar

Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba potatisen lätt, dela vitlökarna på mitten med skalet på och nagga chilin med en gaffel. Lägg allt på en djup plåt och häll på olja. Krydda med salt och peppar. Baka i ugnen ca 30 min tills potatisen är mjuk. Tvätta citronen riv den fint och blanda med örterna. Häll på örtblandningen vid servering och strö över lite flingsalt.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut