Chimicurri

Foto: Matilda Lindeblad

Kanske någon fotbollsfantast blir stött om jag kallar chimichurri för sydamerikanernas motsvarighet till italienarnas pesto? Likheten är ganska slående, en sås som är grön och innehåller mycket olja och vitlök. Men medan Maradonas gäng adderar lite hetta och mycket syra stannar Baggios killar till och nöjer sig med lite salta och mildare toner i form av nötter och parmesanost. Matchen blir nog oavgjord om vi inte slänger in jokern; namnet, för chimichurri har definitivt ett av köksregionens gulligaste.

Chimicurri passar särskilt bra till grillat nötkött och chilistarka korvar. Servera gärna en klick matyoghurt eller crème fraiche till för att balansera upp det heta och syrliga, och något krispigt. En perfekt ursäkt för att addera chips i maten med andra ord. Det här receptet är ganska enkelt med mycket färska örter. Byt gärna ut persiljan mot färsk koriander och våga testa lite andra smaksättningar som paprika, spiskummin eller timjan.

Chimichurri, chorizo och tortillachips
Bröd blir plusmeny för den som vill bli mätt eller hålla sin korv i handen.
Toppa ändå gärna med lite extra chips, det ger sälta och extra krisp.

4-8 st chorizo korvar
crème fraiche, tortillachips och tortillabröd

Chimichurri
1-2 röd spansk chilipepparfrukt, urkärnad
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
2 knippen bladpersilja
1 kruka koriander
1 kruka oregano
2 dl olivolja
1 citron, saften från en halv och skalet från hela
salt och svartpeppar

Kärna ur och finhacka chilin. Skala och finhacka löken. Repa och finhacka alla örter. Blanda samman alla ingredienser, smaka av med salt och peppar. Ställ kallt. Grilla eller stek korven i lite olja. Lägg den i ett bröd och toppa med chimichurri, crème fraiche och krossade tortillachips.

Receptet har tidigare varit publicerat i Elle Mat & Vin

 Skriv ut