Ciderkyckling med äpple och sellerimos

Foto: Matilda Lindeblad

Äntligen är det dags för de svenska äpplena att fylla fruktkorgen. De tidiga sorterna har redan skördats och gått vidare i det eviga kretsloppet men snart är det dags för de smakrika och något fastare höstvarianterna och min favorit Aroma. Framåt november kommer sorterna som kan lagras och får oss att slippa skörbjugg även 2014.

Jag äger inte någon trädgård men lyckligast är nog den som prickar in tre olika sorter och typer och kan njuta av egenplockade äpplen stora delar av året. Jag vet också att det är svårt att veta vad man ska göra av alla äpplen. En tur till ett äppelmusteri är att rekommendera. Det är även gott att torka äpplen till mellis och müsli och så självklart koka sylt och göra chutney. Och så otaliga äppelkakor och smulpajer förstås.

Vill man göra en hel äppelmeny rekommenderar jag den här, med äpple i både sött och salt. Till förrätten en toast på getost, äpple och bacon, till varmrätt den här fina ciderkycklingen och till efterrätt äpple med rosmarinkolasås och lingon. Klassiskt så det förslår men rysligt gott.

Ciderkyckling med äpple och sellerimos
Moset får extra smak av selleri men är också gott att variera med bitar av jordärtskockor eller palsternacka. Cidern ska vara av det torra slaget, hittar du den inte kan du ersätta med en färskpressad äppeljuice.

4 portioner
1 st kyckling, ca 1 kg
3,5 dl cider, torr t ex Stowford Press 0,5 % eller färskpressad äppeljuice
1 dl kycklingbuljong
50 g smör
2 st lökar
3 st morötter
4 st små äpplen eller 2 stora
0,5 kruka färsk timjan, repad

Mos
800 g potatis
¼ dels rotsellerihuvud
2 dl mjölk
Smör, salt och svartpeppar
Ev. grädde

Lägg kycklingen på en plåt. Krydda med salt och peppar och hälften av den färska timjanen både invändigt och utvändigt. Dela ett av äpplena och en halv lök i kvartar och lägg inuti kycklingen. Skär resterande lök i kvartar, morötterna i bitar och äpplena i halvor och lägg runt om. Häll över kycklingbuljong, cider och hyvla över smöret med en osthyvel. Grädda i 175º i 40-50 minuter eller tills kycklingen är färdig och köttsaften är klar (koktiden beror på fågelns storlek, din ugn och hur många gånger du öppnar den).

Skala och koka potatis och selleri mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och mosa dem med en stöt tillsammas med mjölken. Rör ner smöret och smaka av med salt och peppar.

Sila av buljongen. Smaka av med salt och peppar och ev. lite smör eller grädde om du gillar krämiga såser. Servera såsen till kycklingen tillsammans med moset och de ugnsbakade äpplena och grönsakerna.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv.

 Skriv ut