Kyckling med jordärtskockor i citronsky

Foto: Matilda Lindeblad

Fin söndag med fin söndagskyckling. Den som föredrar gräddiga såser framför syrliga kokar ihop skyn med vispgrädde.

Kyckling med jordärtskockor och oliver i citronsky
Ljuvlig smak av citron och oliver i en kycklingrätt som sköter sig själv i ugnen. Syran i citronen balanseras av de söta, nötiga jordärtskockorna. Servera med vildris, pasta eller bara ett gott bröd. Välj gärna en ekologisk kyckling om du har möjlighet. Lagom till 6 hungriga.

130 g oliver
1 citron
75 g smör
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 hel kyckling, ca 1,4 kg
saften från 1 citron
2 msk flytande kycklingfond
300 g jordärtskockor
400 g konserverade kronärtskockor
några kvistar färsk repad timjan
salt och svartpeppar
ev. 2 dl vispgrädde
färska örter till garnering

Sätt ugnen på 225 grader. Hacka hälften av oliverna. Tvätta och riv citronskalet fint och skiva resten av citronen tunt. Blanda oliverna med smör, vitlök och citronskalet. Lägg citronskivorna och lite smör under skinnet och i mitten på kycklingen. Bred resten av smöret över kycklingen. Krydda med timjan och rikligt med salt och peppar. Både inuti och utanpå kycklingen. Blanda citronsaft, fond och 2 dl vatten och häll över. Sätt in i ugnen och grädda i 30 min. Skala och dela jordärtskockorna i mindre bitar. Lägg dem runt om kycklingen och grädda i 30 minuter till. Lägg eventuellt på folie. Rör om och lägg kronärtskockorna och resten av oliverna bredvid. Grädda i ca 10 min till, tills innertemperaturen är 70 grader eller köttsaften är klart när man skär vid benet. Vill du ha en mildare och gräddigare sås silar du av fonden och kokar samman den med grädden.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut