Mumsiga musslor

Musslor är bland de godaste jag vet. Då blir man ju sjukt glad när de dessutom är både miljövänliga och nyttiga. Särskilt nyttiga är de när man gör en god citronsås på grädde och strör över friterad fänkål. Tycker man det är alldeles åt pipsvängen kan man toppa med knaperstekt bacon. Här kan du läsa mer om musslorna och dess storhet.

Citronmusslor med friterad fänkål
Strunta i att fritera fänkålen om du tycker det är krångligt. Du kan lägga fänkålen i soppan istället. Toppa gärna med knaperstekt bacon som variation.

1 nät blåmusslor, ca 1 kg
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
1 citron, saft och skal
1 knippe bladpersilja
2 dl grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
1 lagerblad
2 msk potatismjöl eller kikärtsmjöl
2 tsk fänkålsfrö
1-2 dl olja till fritering
salt, peppar och lite socker

Rensa blåmusslorna. Finhacka löken. Halvera fänkålen. Finhacka den ena halvan och lägg den med löken. Strimla den andra fänkålshalvan det finaste du kan. Blanda strimlorna med potatismjöl. Ställ åt sidan i väntan på fritering. Tvätta citronen, riv skalet fint och pressa ur saften. Hacka bladpersiljan och blanda med citronskalet. Blanda saften med buljong, grädde och lagerblad i en kastrull. Koka upp. Fräs lök, fänkål och fänkålsfrö ca 3 minuter på medelstark värme i en stor kastrull. Häll på musslorna och den varma citrongrädden. Skaka kastrullen och ånga ca 2 minuter tills musslorna har öppnat sig. Ta upp musslorna, håll varma och reducera under tiden grädden till ca hälften. Sila gärna såsen. Smaka av med salt och peppar. Hetta upp oljan till ca 180 grader och fritera fänkålen tills den är gyllenbrun. Låt rinna av på hushållspapper. Salta och blanda fänkålen med persiljan. Lägg musslor i en djup tallrik, häll på citrongrädden och toppa med fänkålsströsslet.

 Skriv ut