Ägg i kopp - med linser och spenat

Foto: Matilda Lindeblad

En vegetarisk rätt där pumpafröna ger sälta och knaprighet istället för det klassiska baconet. Linserna gör rätten extra matig och eftersom allt utom gräddningen går att förbereda passar den bra på ett buffé eller påskbord.

Ägg i cocotte med spenat – och linsröra
Cocotterna går bra ett förbereda fram till äggknäckningen.
6 portioner

1 dl små gröna linser
1 msk konc. grönsaksfond
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
100 g babyspenat
1 dl grädde
6 st ägg
4 msk pumpafrön
1 msk soja
olja till stekning
salt, svartpeppar och chiliflakes

Till servering:
en klick créme fraiche
färska örter t ex timjan

Koka linserna enligt anvisning på förpackningen med fonden i vattnet. Linserna ska ha tuggmotstånd kvar. Skala och finhacka löken. Fräs den genomskinlig i lite olja, ca 5 min. Tillsätt linserna, spenaten och grädden och koka upp. Smaka av med salt och svartpeppar. Lägg röran i botten på små ugnsfasta formar. Knäck ett ägg i varje form och krydda med salt och svartpeppar. Grädda i 175 grader i 10-15 min tills äggen precis har stelnat. Rosta pumpafröna i en torr stekpanna. Häll på sojan och rör runt. Servera cocotterna ljumma med en klick créme fraiche, pumpafrön och chiliflakes på toppen.

Tips: Toppa gärna cocotterna med någon smaksatt variant av creme fraiche. Bräckt skinka eller lax är gott till för den som inte vill äta helt vegetariskt.

Receptet har tidigare varit publicerat i Lantliv Mat & vin

 Skriv ut