Currysill

Foto: Matilda Lindeblad

Jag är inte någon traditionalist utan brukar fly julfirandet för varmare breddgrader. Ibland händer det dock att vi firar jul hemma i stan och oftast hemma hos oss. Men jag har kommit på något genialt; vi gör knytkalas. Alla tar med sig sin favoriträtt som vi samlar på ett brokigt men härligt julbord. Det mest geniala är nog ändå att när gästerna går hem så tar de också med sig sina med sina (eventuella) rester. Julmat är definitivt bäst när den bara behöver tuggas en gång! I år flyr jag landet men om jag hade firat hemma så hade jag nog bidragit till knytkalaset med den här sillen. Den är krämig, knaprig, smakrik, inte så “sillig” och väldigt god.

Sillsallad med curry, äpple och ägg

Blanda sillsalladen i en skål eller varva den snyggt i en genomskinlig burk. Servera gärna med en skiva rågbröd eller knäckebröd.

4-6 portioner

3 st ägg
200 g matjes-sillfiléer
2 dl créme fraiche
3 msk majonnäs
2 tsk curry
1 msk kapris
1 litet äpple
1 liten rödlök
rostad lök och finhackad gräslök till garnering

Koka äggen som du gillar dem, mjukt eller hårt (jag kokar mina 6 minuter). Spola dem kalla, skala och hacka dem grovt. Sila och hacka sillen fint. Blanda crème fraiche, majonnäs, curry och kapris. Tärna äpplet och finhacka rödlöken. Vänd ner äpplet och hälften av rödlöken i majonnäsblandningen. Blanda samman allt eller varva sill, ägg och currymajonnäs i en burk eller en glasskål. Toppa med rostad lök, resten av rödlöken och finhackad gräslök.

Receptet har tidigare varit publicerat i tidningen Lantliv Mat & Vin

 Skriv ut